Column burgemeester Kompier 25 maart 2020

Beste Langedijkers,

Nu het afgelopen weekend erop zit, maken we de balans op. In grote lijn ben ik tevreden over hoe het weekend is verlopen. Het lijkt erop dat we ons in Langedijk bewust zijn van de ernst van de situatie.

We gaan niet massaal aan de wandel en weten ons in de winkels redelijk te gedragen. Ook zien we een grote belangstelling voor het aanbod van de lokale ondernemers om maaltijden af te halen of te laten bezorgen. Wat bovenal heel fijn is om te zien zijn de mensen, die zich inzetten voor hun kwetsbare dorpsgenoten. Er worden tal van creatieve dingen bedacht, bloemen bezorgd, lieve briefjes en kaarten gemaakt enzovoort. Fantastisch natuurlijk en mede namens ons college en ons gemeentebestuur wil ik daar onze enorme waardering voor uitspreken.

Wij spreken de wens uit dat u hier vooral mee door gaat.
Maar, het gaat nog niet overal goed. Zo maken we op uit de terugkoppeling van de politie. We zagen een toename van zogenaamde coronafeestjes, onze minister-president had het daar maandagavond ook over. Dit kan natuurlijk absoluut niet!!! Beste mensen, houd daarmee op. Ik doe een dringend beroep op onze jongeren en hun ouders. Die zien nog lang niet altijd in dat ook zij ziek kunnen worden. Iedereen loopt risico.
En dan begrijp ik ook dat nog niet iedereen afstand houdt in de winkel. Ook dit is zo langzamerhand echt ongepast.
 Maandagavond zijn we geïnformeerd over aanvullende en verscherpte maatregelen. Die hebben deels te maken met de hierboven genoemde zaken. De feestjes dit weekend en het gedrag in de winkels of in de openbare ruimte. Ook over evenementen is nu een duidelijk beeld verkregen. Tot 1 juni wordt, hoe jammer ook, alles opgeschort. Zuur voor alle tijd die al is gaan zitten in de voorbereiding en waar velen van u wellicht een rol hebben gespeeld. Maar, beste Langedijkers, het is niet anders!
Om deze redenen zijn de bevoegdheden van de burgemeester uitgebreid en kan en zal er vanaf nu strenger worden opgetreden. Tegelijk spreek ik de hoop uit dat dit vooralsnog niet nodig zal zijn.
 
Opnieuw doe ik daarom een stevig beroep op u allen.
Houd afstand. Dit virus verspreidt zich via mensen.
Doet u het niet voor uzelf, doe het dan voor uw mede dorpsgenoten.
Was de hele dag door uw handen!!
Een frisse neus halen op z’n tijd is natuurlijk heerlijk en zeker toegestaan. Maar niet met z’n allen en zeker niet met meer dan twee mensen tegelijk. Blijf zo veel mogelijk thuis. Zeker wanneer u zich niet fit voelt, ook al hebt u geen koorts. En wanneer iemand uit uw gezin wel koorts heeft, moet vanaf nu het hele gezin thuis blijven.
Laten we vooral doorgaan met de mooie, creatieve en vindingrijke wijze om er voor elkaar te zijn en een beetje extra op elkaar te letten. Laten we trots zijn op ons dorpse karakter, ons ondernemend en nuchtere karakter met een beetje humor op z’n tijd. Laten we ook trots zijn dat we serieus omkijken en zorgen voor de kwetsbaren onder ons.
Ten slotte
De lente is begonnen, de natuur ontluikt en er komt vast een moment dat we deze crisis weer achter ons kunnen laten, maar vooralsnog “alle hens aan dek, we hebben elkaar keihard nodig”!