Brief van burgemeester Leontien Kompier over versoepeling maatregelen

Beste Langedijkers,

Wat een fijn nieuws kregen we vorige week van onze minsterpresident Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Een versoepeling van de maatregelen is mogelijk. Het betekent niet dat de verspreiding van het Coronavirus helemaal onder controle is. Het betekent wel dat het ons met elkaar is gelukt om de verspreiding in te dammen. Dat is een groot compliment aan de samenleving en aan de Langedijkers! U heeft zich in Langedijk over het algemeen goed aan de maatregelen gehouden. Wij zagen dat in het omgevingsbeeld dat we regelmatig samen met politie, boa’s, jongerenwerk en vanuit de (social) media opmaakten. Ik vind dat u trots kunt zijn op uzelf en ik ben het op ons allemaal in Langedijk!

Tegelijkertijd stemt het mij positief voor de fase die we met elkaar in gaan. Want, ondanks de versoepeling zijn we er nog niet. Nog lang niet. Als het gaat om de situatie op straat, in de winkels of zelfs bij u thuis blijven we de komende tijd gebonden aan maatregelen en voorschriften. 
Het nieuwe normaal, is een veelgehoorde kreet. Onze Anderhalve meter samenleving!
En ook ‘dit nieuwe normaal’ kunnen we alleen met elkaar realiseren. Hoe meer we ons houden aan de maatregelen en de basisregels: houd afstand, vermijd drukte, was vaak uw handen, blijf thuis met verkoudheidsklachten. Pas dan kan deze versoepeling van maatregelen een succes worden. En willen we dat niet allemaal?!

Vanaf volgende week treft u over de basisregels ook bij ons in Langedijk borden op plekken waar veel mensen bij elkaar komen. Niet omdat u het niet meer weet, of niet zou willen doen. In tegendeel, wij hebben gemerkt in de afgelopen periode dat Langedijkers een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Maar omdat we het misschien heel even kwijt zijn als de situatie buiten normaal aan voelt. 

Vanaf deze week mogen kinderen in het basisonderwijs weer naar school en start de kinderopvang. Ook op de sportvelden gaan we weer kinderen zien. Fijn dat kinderen hun vriendjes weer kunnen ontmoeten en hun leidster, juf of meester of trainer! Wat een prestatie wordt er door iedereen geleverd om dat weer mogelijk te maken. Het is fantastisch. 

Nog niet voor iedereen verbetert de situatie snel. We denken aan ondernemers of verenigingen die financiële nood ervaren. Wij hebben daar oog voor, proberen ondersteuning te bieden waar we kunnen en hebben veel waardering voor de creatieve geest waarmee velen proberen het hoofd boven water te houden. 

Namens ons college van burgemeester en wethouders spreek ik ons respect uit naar alle inwoners, ondernemers en organisaties van Langedijk en onze waardering voor de veerkracht, flexibiliteit en saamhorigheid die wij zien en hebben gezien. Maar ook in Langedijk zijn mensen ziek of zelfs overleden. We ervaren dus ook de nare en verdrietige kant van het virus. Daar willen we vanuit ons gemeentebestuur ook nadrukkelijk bij stilstaan. We leven met u mee en wensen u sterkte. 

Daarom, lieve Langedijkers, we zijn er nog niet. Ondanks de ruimte die we krijgen blijf ik, misschien wel meer dan ooit, een beroep op u doen en op uw gezond verstand. Samen houden we vol, zijn we er voor elkaar en waar nodig spreken we elkaar aan. Samen staan we sterk. Hoe mooi zou het zijn als we over weer enkele weken tegen elkaar kunnen zeggen: met elkaar hebben we nog meer ruimte verdiend. Ik kijk er naar uit.

Leontien Kompier.
Uw burgemeester

Leontien Kompier

Wilt u meer informatie over het coronavirus en de maatregelen? Kijk dan op de pagina Maatregelen coronavirus