Jeugd en onderwijs

Scholen in het voortgezet onderwijs zijn vanaf 2 juni volledig open, basisscholen vanaf 8 juni. De noodopvang is komen te vervallen.

Kinderopvang

Er was noodopvang beschikbaar voor kinderen waarvan 1 of beide ouders werkzaam zijn in de zorg. Per 1 juli is de noodopvang gestopt.

Opvoeden in onzekere tijden

Wilt u uw problemen met iemand bespreken? Als ouder/opvoeder kunt u via het centrale telefoonnummer voor Jeugdgezondheidszorg: 088 – 01 00 550 (bereikbaar tijdens kantooruren) laten weten contact te willen met een opvoedadviseur. De Opvoedadviseurs bellen u terug op de volgende tijden: ochtend (9.00-12.00 uur), middag (14.00-17.00 uur) en avond (19.00-20.30 uur). Daarnaast is het mogelijk uw vraag te stellen via: positiefopvoeden@ggdhn.nl. Kijk ook op www.ggdhollandsnoorden.nl voor opvoedtips, nuttige websites, de blogs van onze opvoedadviseurs en voor andere actuele informatie over inloopspreekuren, consultatiebureaus, vaccinaties, hygiënische maatregelen in tijden van corona etc.

Home-Start en Spel aan huis

Home-Start

Ook in deze tijd waarin we fysieke afstand moeten houden ondersteunt Home-Start gezinnen via telefoon en videoapps. Naar behoefte ontvangen gezinnen digitale informatie, ideeën en tips, zoals kinderboeken die digitaal voorgelezen worden. Ouders die nog niet gekoppeld zijn aan een vrijwilliger kunnen bellen met één van onze coördinatoren. Op deze wijze kunnen we hen toch een luisterend oor bieden, en wellicht koppelen aan een vrijwilliger die bij hen thuis kan ondersteunen zodra de corona maatregelen versoepeld worden. Kijk voor meer informatie op de website van Home-Start of bel 072-540 1800.
 

Spel aan Huis

Spel aan Huis onderscheidt zich van andere preventieprogramma's door vooral in te zetten op het stimuleren van de spelontwikkeling van kinderen, met een actieve rol voor ouders. Naast spelstimulering van kinderen biedt het programma ook mogelijkheden voor gezinsondersteuning en toeleiding van ouders en kinderen naar voorzieningen in de wijk. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met zorg- en welzijnsprofessionals. Kijk voor meer informatie op de website van CJG of bel 0226 334433. 

Consultatiebureau (GGD)

In verband met de situatie rondom corona zijn vanaf maandag 6 april alle inloopspreekuren in NHN voorlopig alleen op afspraak. Heeft u vragen over het gewicht, slapen, huilen en/of andere zorgen over uw kind? Neem dan contact op met een jeugdverpleegkundige van GGD Hollands Noorden via telefoonnummer 088-01 00 550. Dan bekijken we samen wat we voor u kunnen betekenen. De reguliere spreekuren waar u al een afspraak voor heeft staan, gaan wel gewoon door. Mocht uw afspraak niet doorgaan dan wordt u daar door uw jeugdverpleegkundige over gebeld.

Meer informatie vindt u op de website van GGD Hollands Noorden.

Wonen Plus Welzijn

Het Servicepunt Langedijk van Wonen Plus Welzijn is bereikbaar via telefoonnummer 0226-318050. Deelnemers en clienten kunnen bellen met het Servicepunt Langedijk over:

  • Een vraag over hoe zelf om te gaan met het coronavirus
  • Een gesprek wanneer iemand angstig is of zich eenzaam voelt
  • Praktische vragen
  • Uitgebreide telefonische ‘huisbezoeken’ waarin u alles kunt bespreken wat u maar wilt.

Activiteiten van Wonen Plus Welzijn starten weer langzaam op. Bekijk de agenda voor alle activiteiten in Langedijk. Aanmelding voor een activiteit is verplicht. Dat kan via 0226-318050 of langedijk@wonenpluswelzijn.nl.

Jongerenwerk

De groepsactiviteiten van het Jongerenwerk gaan niet door, daarom gaan ze online verder. Ze posten regelmatig uitdagingen (challenges) op Instagram en Facebook. En in de avond wordt er samen gegamed. De Jongerenwerkers zijn telefonisch bereikbaar tussen 15.00 en 17.00 uur via 06 15 63 45 04 (Danou) of 06 11 99 85 76 (Stephan), behalve op vrijdag. Appen kan ook! Of stuur ze een e-mail.

Activiteiten voor jeugd

Naast de (online) activiteiten van Jongerenwerk zijn er nog meer spellen die helpen om verveling tegen te gaan.

Heeft u een leuke activiteit georganiseerd voor kinderen? Laat het ons weten.

Halte Werk

Bij vragen voor Halte Werk kunt u het contactformulier gebruiken op de website van Halte Werk of bel via 14 072 (kies ’Alkmaar’). De publieksbalies van Halte Werk zijn de komende periode beperkt geopend van 9.00-11.00 uur. Kom alleen langs als dit niet anders kan en als u geen gezondheidsklachten heeft. Meer informatie over de aangepaste dienstverlening vindt u op de website van Halte Werk.

 


 

Nils Langedijk wethouder onderwijs, kunst, cultuur en openbare ruimteReactie van wethouder Nils Langedijk

“Wat een omslag voor kinderen, jeugd en jongeren, maar ook voor hun ouders en het onderwijs! Ouders die een steuntje in de rug nodig hebben, kunnen bij ons CJG terecht. Met grote, maar ook met kleine vragen. Ik heb groot respect voor de flexibiliteit van scholen, kinderopvang, jeugdhulp en jongerenwerk. Met elkaar zorgen wij voor een goede toekomst voor onze jeugd. Ook, of misschien wel juist, in deze periode.”

Nils Langedijk (wethouder onderwijs, kunst, cultuur en openbare ruimte)