Jeugd en onderwijs

Scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, de dag- en gastouderopvang openen op 11 mei hun deuren. Kinderen kunnen naar de buitenschoolse opvang (BSO) op de dagen dat zij naar school gaan. Het onderwijs wordt vanaf 11 mei wel iets anders ingevuld. Op de website van de Rijksoverheid lees je meer over de invulling van het onderwijs vanaf 11 mei.

Onderwijs op afstand

Docenten organiseren onderwijs op afstand voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo. Scholen faciliteren door middel van digitaal onderwijs of, indien niet anders mogelijk, op papier.

Kinderopvang

Voor kinderen van ouders met vitale beroepen is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. Bekijk de lijst van vitale beroepen.

Leerplicht

Ook in deze periode moeten leerlingen zich houden aan de maatregelen en richtlijnen van de school. Scholen informeren leerplichtambtenaren over hoe de leerlingen omgaan met opvolging van de maatregelen, richtlijnen en leerstof. Dit geldt voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs.

Onderwijsloket voor scholen

Gemeente Langedijk heeft een onderwijsloket geopend waar scholen terecht kunnen met vragen in deze crisistijd. Het onderwijsloket is per mail bereikbaar via onderwijsloket@gemeentelangedijk.nl.

Opvoeden in onzekere tijden

Het valt nog niet mee om zo maar opeens allerlei zaken te combineren zoals bijvoorbeeld thuiswerken en schoolbegeleiding. Veel ouders hebben vragen. Daarom heeft het GGD de Top Tien Opvoedtips beschikbaar gemaakt. Wilt u uw problemen liever met iemand bespreken? Als ouder/opvoeder kunt u via het centrale telefoonnummer voor Jeugdgezondheidszorg: 088 – 01 00 550 (bereikbaar tijdens kantooruren) laten weten contact te willen met een opvoedadviseur. De Opvoedadviseurs bellen u terug op de volgende tijden: ochtend (9.00-12.00 uur), middag (14.00-17.00 uur) en avond (19.00-20.30 uur). Daarnaast is het mogelijk uw vraag te stellen via: positiefopvoeden@ggdhn.nl. Kijk ook op www.ggdhollandsnoorden.nl voor opvoedtips, nuttige websites, de blogs van onze opvoedadviseurs en voor andere actuele informatie over inloopspreekuren, consultatiebureaus, vaccinaties, hygiënische maatregelen in tijden van corona etc.

Home-Start ondersteunt gezinnen. Juist nu!

Nu bijna iedereen thuis is vanwege de coronacrisis en kinderen niet naar school gaan, zijn ouders plotseling ook onderwijzers, muziekdocenten, gymleraren en BSO-medewerkers. Daarnaast wordt van veel ouders verwacht dat ze hun werk voortzetten met de kinderen thuis. Het is voor veel gezinnen pittig, omdat er nu nóg meer ballen in de lucht gehouden moeten worden.

Juist in deze coronacrisis is het belangrijk dat dagelijkse irritaties of een gevoel van onvermogen niet uitgroeien tot grote problemen. Daarom is het juist nu belangrijk voor ouders om de situatie thuis niet boven het hoofd te laten groeien. Ook in deze tijd waarin we fysieke afstand moeten houden ondersteunt Home-Start gezinnen via telefoon en videoapps. Naar behoefte ontvangen gezinnen digitale informatie, ideeën en tips, zoals kinderboeken die digitaal voorgelezen worden. Ouders die nog niet gekoppeld zijn aan een vrijwilliger kunnen bellen met één van onze coördinatoren. Op deze wijze kunnen we hen toch een luisterend oor bieden, en wellicht koppelen aan een vrijwilliger die bij hen thuis kan ondersteunen zodra de corona maatregelen versoepeld worden.

Kijk voor meer informatie op de website van Home-Start of bel 072-540 1800.

Consultatiebureau (GGD)

In verband met de situatie rondom corona zijn vanaf maandag 6 april alle inloopspreekuren in NHN voorlopig alleen op afspraak. Heeft u vragen over het gewicht, slapen, huilen en/of andere zorgen over uw kind? Neem dan contact op met een jeugdverpleegkundige van GGD Hollands Noorden via telefoonnummer 088-01 00 550. Dan bekijken we samen wat we voor u kunnen betekenen. De reguliere spreekuren waar u al een afspraak voor heeft staan, gaan wel gewoon door. Mocht uw afspraak niet doorgaan dan wordt u daar door uw jeugdverpleegkundige over gebeld.

Meer informatie vindt u op de website van GGD Hollands Noorden.

Wonen Plus Welzijn

Vanwege landelijke maatregelen rond het coronavirus zijn alle ontmoetingsactiviteiten, voorlichting en bijeenkomsten afgelast. Deelnemers en clienten kunnen bellen met het Servicepunt Langedijk over:

  • Een vraag over hoe zelf om te gaan met het coronavirus
  • Een gesprek wanneer iemand angstig is of zich eenzaam voelt
  • Praktische vragen
  • Uitgebreide telefonische ‘huisbezoeken’ waarin u alles kunt bespreken wat u maar wilt

Servicepunt Langedijk is bereikbaar via telefoonnummer 0226-318050.

Jongerenwerk

De groepsactiviteiten van het Jongerenwerk gaan niet door, daarom gaan ze online verder. Ze posten regelmatig uitdagingen (challenges) op Instagram en Facebook. En in de avond wordt er samen gegamed. De Jongerenwerkers zijn telefonisch bereikbaar tussen 15.00 en 17.00 uur via 06 15 63 45 04 (Danou) of 06 11 99 85 76 (Stephan), behalve op vrijdag. Appen kan ook! Of stuur ze een e-mail.

Activiteiten voor jeugd

Naast de (online) activiteiten van Jongerenwerk zijn er nog meer spellen die helpen om verveling tegen te gaan.

Heeft u een leuke activiteit georganiseerd voor kinderen? Laat het ons weten.

Halte Werk

Bij vragen voor Halte Werk kunt u het contactformulier gebruiken op de website van Halte Werk of bel via 14 072 (kies ’Alkmaar’). De publieksbalies van Halte Werk zijn de komende periode beperkt geopend van 9.00-11.00 uur. Kom alleen langs als dit niet anders kan en als u geen gezondheidsklachten heeft. Meer informatie over de aangepaste dienstverlening vindt u op de website van Halte Werk.

 


 

Nils Langedijk wethouder onderwijs, kunst, cultuur en openbare ruimteReactie van wethouder Nils Langedijk

“Wat een omslag voor kinderen, jeugd en jongeren, maar ook voor hun ouders en het onderwijs! Ouders die een steuntje in de rug nodig hebben, kunnen bij ons CJG terecht. Met grote, maar ook met kleine vragen. Ik heb groot respect voor de flexibiliteit van scholen, kinderopvang, jeugdhulp en jongerenwerk. Met elkaar zorgen wij voor een goede toekomst voor onze jeugd. Ook, of misschien wel juist, in deze periode.”

Nils Langedijk (wethouder onderwijs, kunst, cultuur en openbare ruimte)