Hulpinitiatieven

Langedijk staat samen sterk. Dat was altijd al zo. En nu nog meer dan anders. Langedijkers bieden hulp waar dat kan. Maar, heeft u hulp nodig? Vraag het dan ook! Niets is gek als het nodig is. Er is vast iemand die kan helpen. Op deze pagina proberen wij vraag en aanbod uit Langedijk te verbinden.

Wij gaan daarbij uit van de goede bedoelingen van iedereen, Maar blijft u zelf wel kritisch. Twijfelt u aan de goede bedoeling van een initiatief dat hier wordt aangeboden? Laat het ons dan weten. Wij houden ons het recht voor om bepaalde personen/diensten niet te publiceren.

Heeft u een actie georganiseerd? Meld het ons!

Meld hulp of een actie aan

Muziek bij verzorgingshuizen onder voorwaarden toegestaan

Het is nog altijd niet toegestaan om in groepen bij elkaar te komen en samenkomsten te organiseren. Voor kleinschalige optredens in de binnentuin, buitenplaats of buiten op of langs het terrein van verpleeg- en verzorgingshuizen wordt – onder bepaalde voorwaarden – vanaf 30 april 2020 een uitzondering gemaakt. Lees de voorwaarden.

Facebookgroep: Coronahulp Langedijk

Een betrokken Langedijker heeft een Facebookgroep opgezet waar Langedijkers hulp kunnen vragen en aanbieden. Denk aan het doen van boodschappen, de hond uitlaten of medicijnen ophalen. Word lid en doe mee!

Taartenactie Museum Broekerveiling

Museum BroekerVeiling heeft een taartenactie bedacht om - ondanks hun sluiting - toch op de been te blijven. U steunt het museum door een taart te bestellen: verse appel- of monchoutaart voor 15 euro.

De taarten worden gratis bezorgd in Langedijk maar kunnen ook worden afgehaald bij het museum. Bij het bezorgen en afhalen wordt rekening gehouden met de richtlijnen van het RIVM. Bestellen kan door een e-mail te sturen of te bellen naar 0226 31 38 07.

Steun Langedijker ondernemers

Vele ondernemers hebben hun zaak moeten sluiten. Creatief als ze zijn hebben ze oplossingen bedacht met afhaal en bezorgmogelijkheden of cadeaubonnen voor in betere tijden. Vraag naar de mogelijkheden bij de winkel of het restaurant en help ze deze crisis door.

Zijn er nog winkels open? Breng ondernemers en personeel dan niet in de problemen: houd in de winkel afstand van personeel en andere klanten.

Samen tegen eenzaamheid

Vanwege het thuisblijven, isolatie en quarantaine, zijn er veel mensen die zich eenzaam voelen. Dat kunnen ouderen zijn, maar ook jongeren die nu weinig vrienden zien of mensen met een kwetsbare gezondheid die niet naar buiten durven. Laten we eenzaamheid tegengaan! Bijvoorbeeld door het sturen van kaartjes, tekeningen of iets anders creatiefs. Heeft u een goed idee om iets leuks te organiseren? Laat het ons weten!

Jongerenwerk Langedijk doet een oproep aan Langedijker jongeren om zich aan te melden als vrijwilliger. Ben je het netflixen of gamen zat en wil je wat voor een ander betekenen? Bel bijvoorbeeld met iemand die zich eenzaam voelt of stuur een kaartje naar diegene. Meld je aan als vrijwilliger.

Inzameling beschermingsmiddelen

Inwoners die willen bijdragen door het doneren van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes, schorten, veiligheidsbrillen, spatschermen, kunnen contact opnemen met de Corona Respons Unit van de Veiligheidsregio. Deze brengt vraag en aanbod in de regio samen: cru@vrnhn.nl.

Jongerenwerk: challenges en gamesessies

De groepsactiviteiten van het Jongerenwerk gaan niet door, daarom gaan ze online verder. Ze posten regelmatig uitdagingen (challenges) op Instagram en Facebook. En in de avond wordt er samen gegamed. 

De Jongerenwerkers zijn telefonisch bereikbaar tussen 15.00 en 17.00 uur via 06 15 63 45 04 (Danou) of 06 11 99 85 76 (Stephan), behalve op vrijdag. Appen kan ook! Of mail naar jongerenwerk@wonenpluswelzijn.nl

Bedenk je eigen bioscoopfilm!

Het bedrijf WDO Movies heeft een challenge bedacht: de WDO Thuis Challenge. Het doel is om verveling tegen te gaan en creatief bezig te zijn. Kinderen van 9 tot 16 jaar schrijven hun eigen verhaal en presenteren dit in een één minuut durende video op een zo uniek mogelijke manier. Eén van de verhalen loopt de kans verfilmd te worden met de schrijver als hoofdrol. 

Let op: kinderen moeten bij het opnemen van hun video anderhalve meter afstand van anderen houden, zoek geen drukke plekken op en blijf zoveel mogelijk thuis. Zie voor meer informatie Instagram.com/wdomovies.

Stapje extra voor senioren

De politieke partij Senioren Dijk & Waard is er voor senioren die behoefte hebben aan aandacht, advies en raad per telefoon of via videobellen (kosteloos). Wie graag aandacht zou willen hebben of een oudere weet die hier behoefte aan heeft, kan contact nemen met Peter van der Horst via 06 28 65 00 54 of mail naar pjvdhorst@seniorenheerhugowaard.nl.

Extra handen voor de zorg

Dit is een landelijk initiatief gericht op de inzet van (oud)zorg-professionals. Het brengt vraag en aanbod voor zorgpersoneel versneld samen. Mensen met en zonder ervaring en/of opleiding in de zorg kunnen zich aanmelden. Zorgorganisaties kunnen zich hier met een vraag naar vrijwilligers melden: www.extrahandenvoordezorg.nl.

Op berenjacht

Een leuke activiteit voor de jonge Langedijkers. Samen met papa of mama een frisse neus halen en onderweg speuren naar beren. Dit landelijke initiatief is ook in Langedijk opgepakt. Leuk om mee te doen of om zelf een beer voor het raam te zetten! Kijk in de Facebookgroep Berenjacht Langedijk hoe je mee kunt doen en waar je de beren kunt vinden. 

T-shirtactie voor Noodfonds Langedijker Verenigingsleven

Stichting Lief Langedijk organiseert samen met het bedrijf van Jan Kramer, SMP Sportscare, een T-shirt actie vanwege de gevolgen van de coronacrisis. Doel is om zoveel mogelijk shirts te verkopen voor het goede doel, een Noodfonds voor het Verenigingsleven in Langedijk. Dit Noodfonds is bedoeld voor alle stichtingen en verenigingen in Langedijk, die geen financiële reserves meer hebben. Stichting Lief Langedijk beheert het Noodfonds. Meer informatie vind u op de website van Lief Langedijk.

Home-Start ondersteunt gezinnen. Juist nu!

Nu bijna iedereen thuis is vanwege de coronacrisis en kinderen niet naar school gaan, zijn ouders plotseling ook onderwijzers, muziekdocenten, gymleraren en BSO-medewerkers. Daarnaast wordt van veel ouders verwacht dat ze hun werk voortzetten met de kinderen thuis. Het is voor veel gezinnen pittig, omdat er nu nóg meer ballen in de lucht gehouden moeten worden.

Juist in deze coronacrisis is het belangrijk dat dagelijkse irritaties of een gevoel van onvermogen niet uitgroeien tot grote problemen. Daarom is het juist nu belangrijk voor ouders om de situatie thuis niet boven het hoofd te laten groeien. Ook in deze tijd waarin we fysieke afstand moeten houden ondersteunt Home-Start gezinnen via telefoon en videoapps. Naar behoefte ontvangen gezinnen digitale informatie, ideeën en tips, zoals kinderboeken die digitaal voorgelezen worden. Ouders die nog niet gekoppeld zijn aan een vrijwilliger kunnen bellen met één van onze coördinatoren. Op deze wijze kunnen we hen toch een luisterend oor bieden, en wellicht koppelen aan een vrijwilliger die bij hen thuis kan ondersteunen zodra de corona maatregelen versoepeld worden.

Kijk voor meer informatie op de website van Home-Start of bel 072-540 1800.

Moskee Langedijk stelt ruimte beschikbaar

De moskee in Langedijk biedt momenteel opslagruimte aan voor bijvoorbeeld zorg, revalidatie van coronapatiënten of als tijdelijk steunpunt. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via 0226 341 863 of info@moskeelangedijk.nl.

Speurtocht door Sint Pancras voor kinderen

Voor verschillende ramen hangt of staat iets grappigs en onderweg zijn er vragen te beantwoorden. Formulieren kunnen opgehaald worden bij de Read Shop (ze liggen vlak bij de deur) of bij de Bovenweg 192 in een kist. Meer informatie vind je in dit artikel geschreven door Rodi.

Hart van Oudkarspel biedt extra steun

Hart van Oudkarspel, verantwoordelijk voor Het Behouden Huis en Het Regthuis, wil zeker weten dat niemand buiten de boot valt in deze coronatijd. Daarom komen de vrijwilligers graag met mensen in contact die ergens mee zitten en/of een hulpvraag hebben. De vrijwilligers zijn bereikbaar via telefoonnummer 0226 75 30 63. De organisatie vraagt daarbij duidelijk het bandje in te spreken als er niet wordt opgenomen en twee keer het eigen telefoonnummer te noemen. Heeft u een brief met deze boodschap van Hart van Oudkarspel ontvangen, zet deze dan voor het raam met het plaatje aan de voorkant. De organisatie neemt dan zo snel mogelijk contact op om uw hulpvraag te bespreken. Hart van Oudkarspel benadrukt daarbij de RIMV-aanwijzingen in acht te nemen om mogelijke coronabesmettingen te voorkomen.