Vestiging in Nederland

Als u in Nederland werkt of studeert, dan heeft u een burgerservicenummer (BSN) nodig. Dit nummer ontvangt u na registratie in de Basisregistratie Personen (BPR).

• U woont niet in Nederland of u woont korter dan 4 maanden in Nederland. Schrijf u in als niet-ingezetene bij 1 van de gemeenten in Nederland waar dit mogelijk is. U krijgt dan een burgerservicenummer. Dit nummer is persoonlijk en bedoeld voor het contact met de Nederlandse overheid. Bijvoorbeeld als u in Nederland wilt werken of studeren of als u een Nederlands pensioen krijgt, maar in het buitenland woont.
  • U blijft langer dan 4 maanden in Nederland. Schrijf u dan in als ingezetene in de gemeente waar u woont.

Ook werkgevers kunnen een groep niet-ingezetenen laten inschrijven. Dit kan bij een groep van meer dan 8 personen. U kunt hiervoor een afspraak maken met de gemeente.

Het verstrekken van onjuiste gegevens kan gezien worden als een overtreding van de verplichting tot het doen van aangifte zoals bedoeld in de Wet basisregistratie personen en kan vervolgens beboet worden met een bestuurlijke boete van maximaal 325 euro (artikel 4.17 Wet basisregistratie personen).

U kunt terecht bij de volgende gemeenten:

• Alkmaar
  • Almelo
  • Amsterdam
  • Breda
  • Den Haag
  • Doetinchem
  • Eindhoven
  • Groningen
  • Goes
  • Heerlen
  • Leeuwarden
  • Leiden
  • Nijmegen
  • Rotterdam
  • Terneuzen
  • Utrecht
  • Venlo
  • Westland
  • Zwolle

U moet zelf langskomen voor de inschrijving.

Aanvraag

Neem contact op met de gemeente voor inschrijving als niet-ingezetene in de basisregistratie personen. Of vraag bij welke gemeente u terecht kunt.

Aanpak

Om u in te schrijven, komt u persoonlijk langs. Neem uw geldige identiteitsbewijs mee.

Wilt u uw kind inschrijven? Dan moet uw kind ook persoonlijk langskomen en een geldig identiteitsbewijs meenemen. Bij het inschrijven van uw kind kan de gemeente om aanvullende documenten vragen. Bijvoorbeeld een (internationale) geboorteakte.

Let op

Hervestiging vanuit het buitenland

Als u in het buitenland woont en opnieuw naar Nederland wilt verhuizen, moet u zich inschrijven in een gemeente. Belangrijk is dat u al eerder in Nederland heeft gewoond en dat u na oktober 1994 naar het buitenland bent geƫmigreerd. Bent u voor oktober 1994 naar het buitenland vertrokken? Dan gaat het bij u om een 'eerste inschrijving'. Kijk daarvoor bij 'Eerste inschrijving in Nederland'.

Als u met uw hele gezin naar Nederland verhuist, moeten ook uw partner en uw kinderen zich persoonlijk inschrijven. U moet binnen 5 werkdagen na uw aankomst in Nederland naar de gemeente gaan. Als u zich niet houdt aan de aangiftetermijn, kan de gemeente u een boete opleggen.

Meenemen

• een geldig identiteitsbewijs, zoals een paspoort of ander document waaruit uw nationaliteit blijkt
  • voor mensen die uit Aruba, CuraƧao, Sint-Maarten, Bonaire, Sint-Eustatius en Saba komen: een verhuisbericht
  • documenten die bewijzen dat u tijdens uw verblijf in het buitenland bijvoorbeeld bent getrouwd, gescheiden of kinderen heeft gekregen (voor zover van toepassing)
  • een bewijs van rechtmatig verblijf in Nederland
  • heeft u een bewijs van uitschrijving uit het vorige land? Neem dat dan ook mee.

U schrijft zich in bij de gemeente. U doet dit persoonlijk. Het opnieuw inschrijven is gratis.