Levenloos geboren kind laten registreren

•    u kunt uw levenloos geboren kindje laten registeren in de Basisregistratie Personen (BRP)
•    u doet dit in de gemeente waar u woont
•    het maakt niet uit na hoeveel weken zwangerschap uw kindje geboren is, en ook niet hoe lang geleden dat was

Stap 1: akte opmaken

Om uw kindje te kunnen registreren in de Basisregistratie Personen, is een akte nodig. Als uw kindje levenloos ter wereld is gekomen, is dat een 'akte van geboorte (levenloos)'. Hebt u deze akte of weet u dat deze akte is opgemaakt? Dan hoeft u de tekst hieronder niet te lezen en kunt u door naar stap 2.

Als er geen akte is of als u dat niet zeker weet

Als er nog geen akte is, dan moet die worden gemaakt. Als u niet weet of er een akte is, dan moet dat voor u worden uitgezocht. Alleen de gemeente waar uw kindje ter wereld is gekomen, kan dat doen.

•    Is uw kindje in Langedijk geboren? (of voormalige gemeenten Koedijk, Sint Pancras, Broek op Langedijk, Noord-Scharwoude, Zuid-Scharwoude en Oudkarspel)
Maak dan telefonisch een afspraak bij de burgerlijke stand. Bel ons klantcontactcentrum, tel. 0226-33 44 33
(Een afspraak maken via deze website is nog niet mogelijk.)

•    Woont u in Langedijk, maar is uw kindje in een andere gemeente in Nederland geboren? Neem dan contact op met die andere gemeente.

•    Woont u in Langedijk, maar is uw kindje in het buitenland geboren? Bel ons klantcontactcentrum, tel. 0226-33 44 33 , om te horen wat u het beste kunt doen.

Over de akte

Als uw kindje levenloos ter wereld komt, maakt de burgerlijke stand een 'akte van geboorte (levenloos)' op. Het maakt geen verschil of uw kind na een zwangerschap van meer of minder dan 24 weken levenloos werd geboren. U kunt de voor- en achternamen van uw kindje in de akte laten opnemen. In de akte staan verder de namen van u en uw partner. U kunt uw kindje ook laten bijschrijven in uw trouwboekje.

Zodra u de akte hebt, kunt u in Langedijk een afspraak maken voor stap 2: uw kindje registreren in de BRP.

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan het laten opmaken van een akte voor 'akte van geboorte (levenloos)'. Ook de registratie in de BRP is gratis.

Aanvraag

Stap 2: uw kindje registreren in de Basisregistratie Personen

U kunt uw levenloos geboren kindje laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Dat doet u in de gemeente waar u woont.

Zo werkt het

Als u in Langedijk woont, maakt u telefonisch een afspraak via  ons klantcontactcentrum, tel. 0226-33 44 33  voor de registratie. Dit moet u meenemen naar de afspraak:
•    een geldig identiteitsbewijs van uzelf (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)
•    als uw kindje niet in Langedijk geboren is: de akte van geboorte (levenloos).
Als er nog geen akte is opgemaakt van uw kindje, zijn er meer documenten nodig. U leest daar meer over bij stap 1.

Goed om te weten:

•    Het is niet verplicht om het kindje bij uw persoonsgegevens te laten opnemen. U kiest zelf of u dit wilt.
•    Deze keuze is persoonlijk. U doet voor uzelf een verzoek om het kindje toe te voegen aan uw persoonsgegevens. Wil de andere ouder dit ook, dan moet de andere ouder zelf ook een verzoek doen. Dit kan alleen persoonlijk bij de burgerlijke stand (niet per post en niet per mail).
•    U kunt uw keuze altijd weer wijzigen.

Wat gebeurt er met de registratie?

Uw kindje wordt geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). Na de registratie ziet u uw kindje op het overzicht met uw persoonsgegevens. Dit overzicht krijgt u na de registratie mee. Ook ziet u uw kindje als u inlogt in MijnOverheid. De registratie wordt niet doorgegeven aan andere organisaties die de BRP gebruiken. Uw zorgverzekering, de Belastingdienst of de Sociale Verzekeringsbank krijgen dus geen bericht.

Meenemen

Dit moet u meenemen naar de afspraak

Documenten waaruit blijkt dat uw kind levenloos ter wereld is gekomen, zoals:
•    een verklaring van een arts, ziekenhuis of verloskundige
•    een overlijdensadvertentie of informatie over de begrafenis of crematie

Hebt u deze informatie niet?

Waarschijnlijk kan de gemeente u toch helpen. Belt u dan ons klantcontactcentrum, tel. 0226-33 44 33

Verder moet u meenemen:

•    een geldig identiteitsbewijs van uzelf (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)
•    eventueel uw trouwboekje zodat uw kindje daarin kan worden bijgeschreven

Hoe lang duurt de registratie?

Dat verschilt per situatie. In sommige gevallen kunnen wij uw kindje meteen tijdens de afspraak in de Basisregistratie Personen zetten. Bijvoorbeeld als u de akte van geboorte (levenloos) meeneemt naar de afspraak, of als de akte al in het systeem staat. Hebt u de akte niet of weet u niet of er destijds een akte is opgemaakt, dan gaan wij voor u op zoek. Dat duurt soms een paar dagen en soms een paar weken, afhankelijk van de verwerkingstijd van de betreffende gemeente.

Als de gemeente uw kindje heeft geregistreerd in de BRP, duurt het nog 2 tot 3 dagen voordat u dit ziet in MijnOverheid.

Als u niet in Langedijk woont

Als u niet in Langedijk woont, dan moet u in uw eigen woonplaats een verzoek doen om uw kindje te registeren in de BRP. Maar als uw kindje in Langedijk geboren is, dan moet u wel bij de gemeente Langedijk zijn voor de akte van geboorte (levenloos). Zie hiervoor:  Stap 1 hierboven.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u terecht op de pagina van de Rijksoverheid over dit onderwerp.