Kansspelvergunning

Kansspelen zijn er in verschillende vormen. Op deze pagina vindt u informatie over de volgende kansspelen:

  • Speelautomaten
  • Behendigheidsautomaten
  • Incidentele loterijen
     

Speelautomaten

Een speelautomaat is een automaat waarmee de speler prijzen kan winnen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om geld of het recht om gratis verder te spelen. Verder is van belang dat de speler de loop van het spel niet kan beïnvloeden. Als u deze gokkasten in uw horecabedrijf wilt plaatsen, hebt u een aanwezigheidsvergunning nodig van de burgemeester. U mag gokkasten alleen plaatsen in zogenaamde hoogdrempelige horecabedrijven. Een horecabedrijf is hoogdrempelig als:

  • U een geldige Drank- en Horecawetvergunning hebt;
  • Een bezoek aan deze ruimte op zichzelf staat en er geen andere activiteiten plaatsvinden (geen andere activiteiten dan restaurant- of cafébezoek);
  • De activiteiten zich in belangrijke mate richten op personen van achttien jaar of ouder.

Het vereiste dat het bezoek aan het café of restaurant op zichzelf moet staan, betekent dat er geen andere activiteiten mogen plaatsvinden dan het schenken van dranken of het verstrekken van maaltijden. Als er in uw café bijvoorbeeld gelegenheid is om te dansen, dan kunt u geen vergunning krijgen voor het plaatsen van gokkasten. U mag met een aanwezigheidsvergunning maximaal 2 gokkasten plaatsen in uw horecabedrijf.
 

Behendigheidsautomaten

Een behendigheidsautomaat is een automaat waarbij de speler de loop van het spel kan beïnvloeden. De speler kan bovendien geen andere prijs winnen dan het recht om gratis verder te spelen. Voorbeelden hiervan zijn flipperkasten of Photoplay. Voor het plaatsen van deze kasten hebt u geen vergunning nodig.
 

Incidentele loterijen

Als u een loterij wilt organiseren, hebt u daar een loterijvergunning voor nodig. Als de waarde van de uit te delen prijzen onder de € 4.500 ligt, dan vraagt u die aan bij de burgemeester. Is de waarde van de prijzen hoger, dan moet u een vergunning van de kansspelautoriteit hebben. U krijgt deze vergunning alleen als de opbrengst daarvan voor ten minste 50% naar een goed doel gaat.
 

Kosten

De kosten voor het aanvragen van een vergunning voor één speelautomaat bedragen € 56,50. Voor twee speelautomaten bedragen de kosten € 90,50. Voor een loterijvergunning bedragen de kosten € 32,80.

Aanvraag

Als u een aanwezigheidsvergunning of een loterijvergunning wilt aanvragen, vult u het formulier dat u hierboven kunt downloaden volledig in, met de bijbehorende stukken. Wij hebben dan 8 weken de tijd om op uw aanvraag te beslissen. Wij kunnen die termijn één keer verlengen met 8 weken. Als wij niet op tijd op uw aanvraag beslissen, hebt u automatisch recht op de door u aangevraagde vergunning.
 

Benodigde stukken

Als u een vergunning wilt aanvragen voor een speelautomaat of incidentele loterij, moet u daarbij de stukken opnemen zoals vermeld op het aanvraagformulier. Anders kunnen wij uw aanvraag niet behandelen.
 

Over de vergunning

De vergunning voor een speelautomaat is een jaar geldig. Deze is bovendien gebonden aan de aanvrager en aan de locatie. De vergunning voor de loterij is eveneens gebonden aan de aanvrager.

Relevante links

Vragen?

U kunt voor meer informatie contact opnemen met de afdeling VTH, Team APV/Bijzondere Wetten via telefoonnummer 0226 - 33 44 33. U kunt ook een bericht sturen via het online contactformulier.