Nieuwjaarsreceptie BKL: “Inzetten op nieuwe en sterke structuur”

Afgelopen vrijdag 10 januari hield burgemeester Leontien Kompier een korte speech tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie van de Bedrijfskring Langedijk (BKL). Tijdens deze geslaagde bijeenkomst, die dit jaar werd gehouden bij Schoon Producties en Rubex Interiors, benadrukte de burgemeester het belang van samenwerking. “2020 is het jaar van de V’s: versterken, verbinden en vertrouwen. Wij gaan graag met de bedrijfskringen en ondernemersverenigingen om tafel om een goede structuur voor de toekomst neer te zetten.”

De burgemeester blikte kort terug op 2019. “Een mooi jaar, waarin het bedrijfsleven in Langedijk het heel goed heeft gedaan. Ook vierden palingrokerij Vlug en Hekos Oriental Food respectievelijk hun 125- en 40-jarig bestaan. De ondernemers die ik spreek, zijn initiatiefrijk, nuchter en nemen het voortouw in de regio. Zoals onze gastheren van Schoon Producties - een creatieve partner in videorealisatie - en Rubex Interiors, een energiek bedrijf in de interieurbouw. Twee jonge ondernemers vol passie en ambitie.”

Jaar van de Rat

En wat gaat 2020 ons brengen? Kompier: “We werken samen met Heerhugowaard aan een nieuwe gemeente. Dat betekent dat we ook de overlegstructuur met de ondernemers moeten vernieuwen. Hoe gaan we dat gezamenlijk op een efficiënte en plezierige wijze vormgeven? In de Chinese astrologie is 2020 het jaar van de Rat. Het jaar van de Rat kenmerkt zich door vernieuwing. De rat is enthousiast, nieuwsgierig en ziet kansen. Ratjaren zijn pioniersjaren, waarin we op allerlei vlakken vernieuwing kunnen verwachten en die allerlei aspecten van ons leven zullen beïnvloeden.”

Roaring twenties?

En wat betekent dat economisch gezien? “Vorige week gaf Henri de Groot, hoogleraar Regionaal Economische Dynamiek aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, een presentatie in het Portefeuillehouders Overleg Regio Alkmaar (PORA). De Groot stelde dat het groeimodel van de economie waarin wij nu zitten, zich mogelijk op een kantelpunt bevindt, onder andere vanwege de energietransitie. Wellicht belanden we in een periode, die vergelijkbaar is met de roaring twenties van de vorige eeuw. Mede daarom en tegen de achtergrond van een guur internationaal klimaat, is de noodzaak tot samenwerking groot.

Succesvol 2020 gewenst!

Met de gemeentelijke fusie in aantocht is samenwerking tussen gemeente en ondernemers van groot belang. Samen staan we sterker en kunnen we allerlei belangrijke punten voor onze regio - zoals onderwijs, infra, toerisme en woningbouw - naar voren brengen.” De burgemeester hoopt samen met de ondernemers een constructief jaar tegemoet te gaan. “Ik vertrouw erop dat de structuren ten goede veranderen, zodat we als college samen met de ondernemersverenigingen en alle ondernemers in onze gemeente opnieuw een mooi jaar tegemoet gaan. De BKL heeft dit jaar het prachtige thema “Jonge Honden”, jong en ondernemend. Wat mij betreft geldt voor ondernemend Langedijk dat onze ondernemers of jong of  “jong van hart” zijn! Ik wens jullie een mooi, gezond en ondernemend 2020!

Nieuwjaarsreceptie BKL