Felicitaties voor Palingrokerij Vlug

Op 21 november bezocht wethouder Economische Zaken Jasper Nieuwenhuizen Palingrokerij Vlug in Broek op Langedijk. Namens het college van B&W feliciteerde hij Wilko en Marc Vlug, de huidige eigenaren, met het 125-jarig bestaan van hun bedrijf. “Ik kom hier al jaren als klant en vind het bijzonder plezierig om jullie te feliciteren met deze mijlpaal!”

De wortels van het bedrijf liggen aan de Dijk in Broek op Langedijk, vertellen de broers. Arie Vlug uit Noord-Scharwoude betrok hier in 1894 een huis met schuur. Zijn bedrijf groeide al snel uit tot een begrip in Langedijk. Dat ging niet altijd zonder slag of stoot. In 1932 werd de Zuiderzee afgesloten, wat het einde van de zoutwatervishandel betekende. Daarna de oorlogsjaren en vervolgens de koude oorlog, en de strenge winters van ‘62 en ‘63, waardoor alle paling in het Geestmerambacht doodvroor. Wilco Vlug: “In 1994 verhuisden we naar dit pand op Zuiderdel. De verkoop van gerookte palingfilets sloeg zo aan, dat we een nieuw pand moesten betrekken. Hier zijn we gestart met geautomatiseerde ovens. Dat betekende dat we opnieuw moesten leren roken. Gelukkig ging dat vrij snel goed. Het is voor ons ook een uitdaging om te blijven innoveren.”

Toewijding

Sinds de verhuizing is het bedrijf een duurzame weg ingeslagen. Marc Vlug: “In 2012 waren we de eerste Nederlandse palingrokerij die het ‘Sustainable Eel Standard’-certificaat behaalde. Drie jaar later kwamen er zonnepanelen op het dak. Duurzaamheid is iets wat we willen, maar wat in deze tijd eigenlijk ook moet.” Eén ding is volgens de broers altijd hetzelfde gebleven: de toewijding waarmee de paling wordt gerookt. Met ongeveer 15 werknemers, waaronder ook nog steeds vader Arie, wordt met veel plezier in het familiebedrijf gewerkt. Wethouder Nieuwenhuizen vond het een interessant bedrijfsbezoek. “Een bedrijf met Langedijker roots, dat al 125 jaar bestaat en een begrip is in Langedijk. Dat kunnen niet veel bedrijven zeggen. Een bedrijf om trots op te zijn! Hartelijk gefeliciteerd met deze mijlpaal.”

Vlug