Verstopt riool

Kijk bij een verstopt riool goed waar de verstopping zit. Zit de verstopping op uw eigen terrein? Dan schakelt u zelf een bedrijf in en betaalt u de kosten zelf. Zit de verstopping in de gemeentegrond? Doe dan een melding.

Melding doen

Rioolproblemen voorkomen

Riolering heeft maar een deel een vrije afstroom. Alles wordt in de rioolleiding onder de straat verzameld en komt uiteindelijk bij een pompgemaal uit dat alles naar de zuivering pompt. Deze pompen, vaak zeer krachtige apparaten, kunnen echter alleen dik water verpompen. Toiletpapier valt geheel uit elkaar zodra het in contact komt met water. Maar maandverband, poetsdoeken, alle type toiletdoekjes en kleding behouden hun vorm en slaan vast in het mechaniek van de pomp. Vochtige doekjes voor sanitair gebruik zijn gemaakt van vezels en zijn in Langedijk de grootste veroorzaker van rioolpompstoringen. Ook al geven de fabrikanten aan dat de doekjes zo het riool in kunnen. Een storing is negen van de tien keer te wijten aan één van deze dingen. De meeste mensen hebben van de storing vaak niets in de gaten. Maar zodra een storing samenvalt met een bui dan kan het water niet meer worden weggepompt, met alle bijkomende gevolgen van dien. Jaarlijks geven de gemeente en waterschappen tienduizenden euro’s uit aan het herstellen van verstopte riolen en pompen en het repareren van onderdelen. Daar betaalt iedereen uiteindelijk elk jaar extra voor.
 

Rioolverstopping oplossen

Bij rioolverstoppingen gaat u eerst na of de verstopping in uw eigen gedeelte of in het gemeentelijke gedeelte zit. U kunt dit controleren door het ontstoppingsputje nabij de erfgrens open te maken. Indien dit putje vol zit, is de verstopping aan gemeentezijde. Bel dan de gemeente om de verstopping te laten verhelpen. Zit dit putje niet vol, dan is uw eigen installatie verstopt. Wanneer uw eigen installatie verstopt is, moet u het probleem zelf verhelpen. U kunt dan bijvoorbeeld een rioolontstoppingsbedrijf inschakelen. In geval van een huurwoning neemt u contact op met de verhuurder.

Bij sommige percelen is geen ontstoppingsput aanwezig. Toch is de eigenaar verantwoordelijk voor de huisaansluiting op het eigen gedeelte. Als u de huisaansluiting wel gevonden heeft, dan kan de gemeente er eventueel een gat in boren om te controleren aan welke zijde de verstopping zit. Een erfscheidingsputje wordt u dan ook kosteloos aangeboden. Die moet u wel zelf in (laten) bouwen.

Rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi)

De rioolwaterzuiveringsinstallatie, afgekort tot rwzi, zuivert rioolwater van de gemeenten Alkmaar (het noordelijke deel), Bergen, Heerhugowaard, Langedijk, Harenkarspel en Niedorp. De rwzi bevindt zich tussen Schoorldam en Koedijk, langs het Noordhollands Kanaal. Voor meer informatie: zie de site van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.