Verhuizen vanuit het buitenland

Als u in Nederland werkt of studeert, dan heeft u een burgerservicenummer (BSN) nodig. Dit nummer ontvangt u na registratie in de Basisregistratie Personen (BPR). U regelt uw vestiging in Nederland bij de gemeente waar u verblijft.

Een verhuizing vanuit het buitenland geeft u door op het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak.

Afspraak maken

Voorwaarden

U moet zelf langskomen voor de inschrijving.
 

Langer dan 4 maanden in Nederland

Blijft u langer dan 4 maanden in Nederland? Schrijf u dan in als ingezetene in de gemeente waar u woont. Ook werkgevers kunnen een groep niet-ingezetenen laten inschrijven. Dit kan bij een groep van meer dan 8 personen. U kunt hiervoor een afspraak maken met de gemeente.
 

Korter dan 4 maanden in Nederland of vanuit het buitenland

Woont u niet in Nederland of woont u korter dan 4 maanden in Nederland? Schrijf u in als niet-ingezetene bij 1 van de gemeenten in Nederland waar dit mogelijk is. U krijgt dan een burgerservicenummer. Dit nummer is persoonlijk en bedoeld voor het contact met de Nederlandse overheid. Bijvoorbeeld als u in Nederland wilt werken of studeren of als u een Nederlands pensioen krijgt, maar in het buitenland woont. U kunt terecht bij de volgende gemeenten Alkmaar, Almelo, Amsterdam, Breda, Den Haag, Doetinchem, Eindhoven, Goes, Groningen/Eemshaven, Heerlen, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Terneuzen, Utrecht, Venlo en Zwolle.
 

Aanvraag

Om u in te schrijven, komt u persoonlijk langs. Neem uw geldige identiteitsbewijs mee. Wilt u uw kind inschrijven? Dan moet uw kind ook persoonlijk langskomen en een geldig identiteitsbewijs meenemen. Bij het inschrijven van uw kind kan de gemeente om aanvullende documenten vragen. Bijvoorbeeld een (internationale) geboorteakte.
 

Hervestiging vanuit het buitenland

Als u in het buitenland woont en opnieuw naar Nederland wilt verhuizen, moet u zich inschrijven. U doet dit persoonlijk. Belangrijk is dat u al eerder in Nederland heeft gewoond en dat u na oktober 1994 naar het buitenland bent geëmigreerd. Bent u voor oktober 1994 naar het buitenland vertrokken? Dan gaat het bij u om een 'eerste inschrijving'. Als u met uw hele gezin naar Nederland verhuist, moeten ook uw partner en uw kinderen zich persoonlijk inschrijven. U moet binnen 5 werkdagen na uw aankomst in Nederland naar de gemeente gaan. Als u zich niet houdt aan de aangiftetermijn, kan de gemeente u een boete opleggen. Het opnieuw inschrijven is gratis.
 

Meenemen

  • Een geldig identiteitsbewijs, zoals een paspoort of ander document waaruit uw nationaliteit blijkt;
  • Voor mensen die uit Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire, Sint-Eustatius en Saba komen: een verhuisbericht;
  • Documenten die bewijzen dat u tijdens uw verblijf in het buitenland bijvoorbeeld bent getrouwd, gescheiden of kinderen heeft gekregen (voor zover van toepassing);
  • Een bewijs van rechtmatig verblijf in Nederland;
  • Heeft u een bewijs van uitschrijving uit het vorige land? Neem dat dan ook mee.

Brexit

Op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vindt u meer informatie over de impact van Brexit op Britse inwoners in Nederland.

On the website of the Immigration and Naturalisation Service (IND) you will find more information about the impact of Brexit on British citizens in the Netherlands.