Buurtpreventie

Bij buurtpreventie gebruiken bewoners van een buurt een berichtendienst (applicatie) op hun telefoon, bijvoorbeeld WhatsApp, om verdachte situaties in hun buurt te kunnen signaleren. Ze maken een 'groep' aan en kunnen daarbinnen berichten over verdachte situaties naar elkaar sturen. Het doel van buurtpreventie is het zorgen voor meer ogen en oren in de buurt en biedt de mogelijkheid om verdachte situaties, in de eigen woonomgeving, snel met elkaar te delen.

U weet zelf wat normaal is in uw wijk. U weet wanneer er bekende of onbekende mensen langslopen. Of welke plekken logisch zijn om stil te staan met een auto. Afwijkend gedrag kan betekenen dat er een inbreker op onderzoek uit is. Via buurtpreventie kunt u dit soort verdachte situaties delen met uw buren verderop.

Berichtendienst

Daarbij maakt u gebruik van een berichtendienst zoals WhatsApp, Google Hangouts of Telegram. Deze berichtendiensten zijn doorgaans gratis voor mensen met een smartphone. Een groepsgesprek in een berichtendienst kan de veiligheid in uw buurt verbeteren. Het initiatief om een groep op te zetten en leden te werven ligt bij buurtbewoners zelf. De politie en gemeente ondersteunen bewoners hierin. Op die manier helpen inwoners de politie bij het signaleren van verdachte situaties. Samen zorgen we zo voor een veilige woon- en leefomgeving.

Spelregels

Wilt u ook een berichtengroep in uw buurt opstarten, lees dan de handleiding buurtpreventie van de gemeente Langedijk. Aan de deelname aan buurtpreventie zijn namelijk spelregels verbonden.

Borden

Gemeente Langedijk moedigt buurtpreventie en oplettende burgers aan om te zorgen voor een veilige woon- en leefomgeving. Bewoners die het initiatief nemen om een berichtengroep op te zetten, kunnen een aanvraag voor borden doen bij de gemeente. Op deze borden staat een vermelding over buurtpreventie. U kunt uw aanvraag indienen door een e-mail te sturen.

 

Buurtpreventie