Zwemmen en brugspringen

Op welke locaties wordt de waterkwaliteit regelmatig gecontroleerd om in te kunnen zwemmen? En wist u dat brugspringen verboden is?

Zwemplekken

Zwemmen en brugspringenDe sloten en watergangen in Langedijk zijn geen officieel zwemwater. Het heeft geen zogenoemde ’zwemkwalificatie’. Als u wilt zwemmen in sloten en watergangen, bijvoorbeeld in het Oosterdelgebied, doet u dit dus op eigen risico. Onderstaande plekken zijn gekwalificeerd als zwemlocatie, daar wordt de waterkwaliteit in de gaten gehouden:

  • Het gedeelte binnen de balkenlijn in de Noorderplas
  • De zwembaaien in het Geestmerambacht
Kwaliteit van het water

Plekken met een zwemkwalificatie worden regelmatig gecontroleerd op bijvoorbeeld blauwalg, botulisme of bacteriologische verontreiniging. Dat gebeurt tussen 1 mei en 1 oktober. Wilt u weten wat de waterkwaliteit is? Kijk dan op www.zwemwater.nl voor de actuele stand van zaken.

Als de kwaliteit onvoldoende is wordt dat aangegeven met waarschuwingsborden. Geef hier dan ook zeker gehoor aan, want een slechte waterkwaliteit kan zorgen voor vervelende maag- en darmklachten.

Springen van bruggen

Springen van bruggen is wellicht spannend, maar het brengt serieuze risico’s met zich mee. Van een brug springen en zwemmen direct naast een sluis, stuw of ballenlijn is niet alleen gevaarlijk, maar ook nog eens verboden. Stel dat er onverwachts een boot aan komt, de bodem toch iets minder diep is of er ligt een scherp voorwerp in het water. Het kan zorgen voor ernstige verwondingen.

Doe het dus niet. Niet alleen uit veiligheid, maar ook om een boete van € 140,- te besparen.