Honden in Langedijk

Het hebben van een hond als huisdier heeft veel positieve invloed op de gezondheid, welzijn, veiligheid en sociale samenhang in onze leefomgeving. Niet iedereen is een hondenliefhebber. Hondenbezitters en niet-hondenbezitters moeten naast en met elkaar en zonder last van elkaar van de leefomgeving gebruik kunnen maken. Gemeente Langedijk heeft daarom een hondenbeleid opgesteld. Hierin staan regels en voorzieningen in het belang van de hond, baas en inwoner.

Honden aan de lijn en opruimplicht

Honden moeten vanuit de Algemene Plaatselijke Verordening Langedijk 2017 (APV) altijd aangelijnd zijn. Als uitzondering op de aanlijnplicht heeft de gemeente losloopgebieden aangewezen.

Hondenpoep wordt door de hondenbezitter opgeruimd, ook in losloopgebieden, en kan in elke openbare prullenbak worden gegooid. Opruimmiddelen dient u zelf mee te nemen.

Losloopgebieden

Er zijn 12 losloopgebieden in Langedijk. Hier mogen honden loslopen om te kunnen spelen en rennen.

Losloopgebieden honden in Langedijk

In het hondenbeleid zijn de volgende losloopgebieden aangewezen:

Oudkarspel            

1.         Parkje Kasteelstraat/Vrouweneiland

2.         Diepsmeerpark, uitbreiding van het bestaande losloopgebied   

3.         Breekland, Strekel

4.         Groenstrook rond sportvereniging DTS

Noord-Scharwoude

5.         Groenstrook Tulpenstraat ter hoogte van de sporthal

6.         Rond de vijver van Potjesdam

7.         Veld achter begraafplaats Oostervaart

Zuid-Scharwoude

8.         Mayersloot, achter geluidswal Westelijke Randweg

9.         Westerdel, parallel aan Veertweg (toekomstig)

Sint Pancras

10.       Grasveldje Dijkstalweg

11.       Groenstrook oostzijde  Magnolialaan

12.       Kossenland

Deze losloopgebieden zijn met borden aangegeven.

Het Geestmerambacht heeft een eigen beleid over honden, zoals losloopgebieden en wanneer de hond aangelijnd moet blijven.

Verboden zones voor honden

Er zijn ook plekken waar honden niet mogen komen, namelijk kinderspeelplaatsen, zandbakken, schoolpleinen en speelweides.

Voorkom een boete

Wanneer men zich niet aan de regels houdt, is dit strafbaar en kan hier een boete voor worden gegeven. De handhavers van de gemeente controleren regelmatig op de naleving van de regels. Ook mogen zij vragen naar uw identiteitsbewijs, als dat nodig is.

In gesprek met inwoners

Inwoners hebben veel ervaringen met honden. Zowel hondenbezitters als niet-hondenbezitters. Bij de start van het opstellen van het Hondenbeleid is daarom gesproken met een meedenkgroep van inwoners. Met deze informatie is het beleid toegespitst op Langedijk.

Heeft u ideeën over hoe we de leefomgeving voor zowel honden, baasjes en andere inwoners kunnen verbeteren? Laat het ons weten via het contactformulier.

Hondenbelasting

Het tarief van de hondenbelasting voor hondenbezitters is nul euro. Dit betekent dat u geen hondenbelasting betaalt.

Bijtincidenten

Het kan voorkomen dat een hond een andere hond of een persoon bijt en daarbij ernstig letsel teweegbrengt. Het gaat dan om een bijtincident. De gemeente heeft een protocol bijtincidenten waarin staat hoe de gemeente hiermee omgaat. De burgemeester heeft bevoegdheden om maatregelen te nemen als dit nodig is. Maatregelen zijn bijvoorbeeld aanlijngebod, muilkorfgebod, gedragstest voor de hond of in beslag nemen van de hond.
Een bijtincident met een hond is vervelend en kan ingrijpend zijn, zowel voor de hond als voor de eigenaar. Als u te maken krijgt of getuige bent van een bijtincident, kunt u een melding doen bij de politie.