Spelregels dienstenvoucher

De Dienstenvoucher is een algemene Wmo-voorziening en komt niet in de plaats van de Wmo-maatwerkvoorziening thuisondersteuning. U kunt alleen gebruikmaken van de Dienstenvoucher als u in Langedijk woont (hoofdverblijf) en tot de doelgroep behoort.

Doelgroep

U mag alleen gebruikmaken van de Dienstenvoucher van de gemeente Langedijk als u in Langedijk woont (hoofdverblijf) en als u tot een van de volgende doelgroepen behoort:

  1. U heeft een beperking en u krijgt uw huishouden niet zelfstandig op orde;
  2. U heeft nu al huishoudelijke hulp van een zorgaanbieder, maar u wilt nog wat extra hulp in het huishouden;
  3. U bent 75 jaar of ouder;
  4. U bent mantelzorger die intensief voor een ander zorgt en ontlast wilt worden door ondersteuning bij de eigen huishouding.


Doel van de Dienstenvoucher

De Dienstenvoucher is een algemene Wmo-voorziening en komt niet in de plaats van de Wmo-maatwerkvoorziening thuisondersteuning. U kunt met uw aanbieder de exacte werkzaamheden afstemmen die u wilt laten uitvoeren met de voucher. Een Dienstenvoucher staat gelijk aan één uur hulp of dienstverlening. U kunt maximaal twee uur per week gebruiken. Voorbeelden van werkzaamheden zijn:

  • Werkzaamheden voor het schoon en leefbaar houden van het huis;
  • Het wassen en/of strijken van kleding (inclusief opvouwen en opbergen);
  • Het halen en opbergen van boodschappen;
  • Het verzorgen van een koude of warme maaltijd;
  • Het schoonhouden van de buitenruimte van de woning, zoals het balkon (niet voor tuinonderhoud).


Kosten, aantal en geldigheidsduur

Uw eigen bijdrage is in 2021 € 7,50 per voucher. De echte kosten voor één uur hulp bij het huishouden zijn uiteraard veel hoger. De gemeente betaalt de rest. Het is mogelijk om maximaal 14 vouchers per transactie te kopen. Verder geldt een maximum van 104 vouchers per aanvrager voor het jaar 2021. Als u een Dienstenvoucher heeft gekocht, is deze geldig tot 31 december 2021.


Betaling

U kunt betalen via iDEAL of via automatische incasso. Wanneer u kiest voor automatische incasso betekent dit dat u toestemming geeft om het geldbedrag van de door u aangekochte vouchers van uw opgegeven bankrekening af te laten schrijven. Betalen met iDEAL is betalen met internetbankieren bij een van de deelnemende banken (zie www.ideal.nl). Betaling via automatisch incasso en via iDEAL, verloopt op basis van de SEPA voorwaarden.


Levering

De aanbieder zal binnen twee werkdagen na aankoop van de voucher contact met u opnemen voor het inplannen van de benodigde hulp/dienstverlening.


Geen restitutie

Er vindt geen restitutie van uw eigen bijdrage plaats als u geen gebruikmaakt van een of meer reeds gekochte vouchers. U kunt bij uw aanbieder informeren welke afspraken er gelden voor annulering en het verplaatsen van een gemaakte afspraak.