Laadpalen elektrische auto’s

Gemeente Langedijk stimuleert elektrisch rijden. Elektrische auto’s hebben de toekomst; ze zijn schoon, stil en zuinig. Elektrisch rijden helpt om de lucht gezonder te maken en maakt ons minder afhankelijk van oprakende en vervuilende brandstoffen zoals benzine en diesel.

Openbare oplaadpunten in Langedijk

Er komen steeds meer oplaadpunten voor elektrische auto’s in Nederland, waardoor het voor iedereen gemakkelijker wordt om elektrisch te rijden. Langedijk bouwt mee aan dit oplaadnetwerk en doet dat samen met MRA-Elektrisch; een projectbureau dat namens de gemeenten in de provincies Flevoland, Noord-Holland en Utrecht elektrisch rijden in de regio stimuleert en werkt aan een dekkend netwerk van openbare oplaadpunten.

Een oplaadpunt bij u in de buurt?

Bent u van plan om een elektrische auto aan te schaffen of heeft u deze inmiddels al in uw bezit dan kunt u een plaatsingsverzoek doen voor een openbaar oplaadpunt in de buurt van uw woon- of werkadres. Aan de hand van onderstaande voorwaarden kunt u nagaan of uw aanvraag in behandeling genomen zal worden:

• U bent in het bezit van een elektrische auto die minimaal 45 kilometer elektrisch kan rijden;
  • U kunt niet opladen op eigen terrein;
  • Binnen 300 meter loopafstand van uw woon- of werkadres is geen bestaand oplaadpunt.

Aanvragen

Als u aan bovenstaande voorwaarden voldoet, kunt u uw plaatsingsverzoek doen. Vermeld hierbij uw huisadres, postcode en woonplaats en telefoonnummer.

1. U dient een verzoek in op portal van MRA-E: http://www.laadpaal.mrae.nl/main.php?pg=ord01
  2. Gemeente controleert en selecteert verzoeken.
  3. Gemeente wijst locaties aan, voert pre-check (netaansluiting) uit en neemt verkeersbesluiten.
  4. Gemeente levert een lijst met locaties met verkeersbesluiten aan, bij voorkeur inclusief pre-check.
  5. MRA-E plaatst opdracht binnen raamcontract.

Kosten

Voor de gemeente en voor de aanvrager zijn geen kosten verbonden aan het plaatsen van de laadpalen. Uiteraard betaalt de toekomstige gebruiker wel de kosten voor de stroom die wordt geleverd door de exploitant. De laadaanbieder plaatst, exploiteert, beheert en onderhoud de openbare laadpunten in gemeente Langedijk. De laadaanbieder controleert uw aanvraag, neemt deze in behandeling en verzorgt de communicatie met u tot en met het plaatsen en in werking stellen van het oplaadpunt. Let wel: mocht uw plaatsingsverzoek worden gehonoreerd dan plaatst gemeente Langedijk een openbaar oplaadpunt waar iedereen met een elektrische auto gebruik van kan maken.

Oplaadpassen en laadtarieven

Als u van het oplaadpunt gebruik wilt maken, dient u een oplaadpas te hebben. Deze kunt u aanvragen bij een van de vele service providers. De meeste laadpassen zijn geschikt voor alle openbare en semiopenbare oplaadpunten. Voor een overzicht van alle service providers en hun laadtarieven kunt u onder andere terecht op de volgende website: www.zerijden.nl/laden/laadpassen.

Opladen en parkeren in gemeente Langedijk

Een openbare laadpaal heeft veelal twee oplaadpunten waar iedereen met een elektrische auto en laadpas van gebruik kan maken. Op de parkeerplekken bij een openbaar oplaadpunt mogen alleen elektrische auto’s parkeren. Als u uw elektrische auto hier parkeert, dan dient uw auto aangesloten te zijn op het oplaadpunt.

Bestaande oplaadpunten

In gemeente Langedijk zijn al openbare oplaadpunten geplaatst. Bekijk de kaart hieronder voor huidige en toekomstige oplaadpunten. U kunt de kaart met oplaadpunten ook downloaden.

Kaartje laadpalen

Beschikbaarheid laadpunt

Op veel websites en apps is informatie te vinden over de realtime beschikbaarheid van een openbaar oplaadpunt. Bijvoorbeeld op: www.oplaadpalen.nl.

Waarom elektrisch vervoer?

Elektrisch vervoer is wereldwijd sterk in opkomst. Begrijpelijk, want:

• Elektrische auto’s zijn schoon, stil en zuinig;
  • De luchtkwaliteit in steden verbetert (NOx en fijnstof);
  • Minder uitstoot van CO2 , zeker als de energie ook nog eens duurzaam wordt opgewekt;
  • Minder afhankelijk van oprakende fossiele brandstoffen. Als de prognose van 200.000 elektrische auto’s in 2020 uitkomt, dan scheelt dat Nederland jaarlijks 1 miljoen vaten olie.

De auto-industrie investeert miljarden in deze vorm van duurzame mobiliteit en er komen steeds meer elektrische auto’s op de markt. De provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht zijn een ideaal gebied voor elektrisch rijden. Met 4,4 miljoen inwoners is de regio dichtbevolkt met bedrijven en klanten die probleemloos met elektrische auto’s uit de voeten kunnen. Inmiddels staan er al 1.500 openbare oplaadpunten waar u met uw elektrische auto kunt laden. En dit aantal breidt nog elke dag uit. Ook werkt MRA-Elektrisch in het kader van het Life+ programma van de Europese Unie aan het realiseren van snellaadpunten in de regio. Bij een snellaadpunt kan een accu in 20 minuten voor 80 procent worden opgeladen, afhankelijk van de capaciteit van de accu.