Gehandicaptenparkeerkaart

Wanneer u gehandicapt bent, dan komt u mogelijk in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart. Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u op drie soorten parkeerplaatsen uw auto parkeren.

Beschrijving

Wanneer u gehandicapt bent, dan komt u mogelijk in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart. Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u op drie soorten parkeerplaatsen uw auto parkeren:

 • Een algemene gehandicaptenparkeerplaats.
 • Een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken.
 • Een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken met tijdsaanduiding.

Afspraak maken

Het is tijdelijk alleen mogelijk telefonisch een afspraak te maken. Bel telefoonnummer 0226 - 33 44 33 (maandag t/m donderdag van 08.30 tot 17.00 uur, vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur) voor het maken van een afspraak.

Voor bestuurders

Als u gehandicapt bent en zelf autorijdt, kunt u in aanmerking komen voor een bestuurderskaart. Met deze kaart mag u parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen. Op uw bestuurderskaart staat geen kenteken. U kunt dus met elk voertuig gebruikmaken van de kaart. De kaart is ook geldig in de meeste Europese landen. U moet zich wel aan de parkeerregels houden die daar gelden.
 

Voor passagiers

Als u gehandicapt bent en afhankelijk bent van vervoer door anderen, komt u in aanmerking voor een passagierskaart. Met deze kaart mag u parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen. Een passagierskaart is persoonsgebonden. Alleen u kunt er gebruik van maken.
 

Voorwaarden

Gehandicaptenparkeerkaart voor bestuurders

Om in aanmerking te komen voor een gehandicaptenparkeerkaart, is het volgende van toepassing:

 • U kunt geen 100 meter achter elkaar lopen. Dit moet worden vastgesteld door een onafhankelijke arts;
 • U bestuurt zelf het voertuig (voor de gehandicaptenparkeerkaart voor bestuurders).
   

Gehandicaptenparkeerkaart voor passagiers

Om in aanmerking te komen voor een gehandicaptenparkeerkaart voor passagiers, moet u aan beide onderstaande voorwaarden voldoen. een onafhankelijk arts moet vaststellen dat:

 • U geen 100 meter achter elkaar kunt lopen,
 • En u van deur tot deur afhankelijk van de hulp van de bestuurder bent. Dat betekent dat u geen moment alleen gelaten kunt worden.

 

Gehandicaptenparkeerplaats

Als uw situatie hierom vraagt, kunt u in de buurt van uw woning een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen. De gehandicaptenparkeerplaats is voor uw eigen auto of van een bestuurder uit uw eigen gezin, als u afhankelijk bent van hulp. Om een gehandicaptenparkeerplaats toegewezen te krijgen, heeft u een gehandicaptenparkeerkaart nodig. U kunt een gehandicaptenparkeerplaats krijgen als:

 • U, of de bestuurder waar u van afhankelijk bent, in het bezit is van een auto, brommobiel of gehandicaptenvoertuig;
 • U een loopbeperking heeft die blijvend is;
 • U geen eigen parkeerplaats heeft, zoals een oprit, carport of garage;
 • U in het bezit bent van een gehandicaptenparkeerkaart.
   

Kosten

 • Gehandicaptenparkeerkaart met medisch advies: € 149,50
 • Verlenging (als er geen medisch advies nodig is): € 26,35

Aanvraag

Een gehandicaptenparkeerkaart vraagt u aan of verlengt u via de gemeente.

Voorgesprek

U plant hiervoor eerst een voorgesprek in bij team Wmo voor een indicatie. Maak online een afspraak en kies voor 'Wmo-voorzieningen, voorgesprek'. Voor de aanvraag heeft u nodig:

 • Een ingevuld aanvraagformulier of verlengingsformulier;
 • Een kopie van uw geldige identiteitsbewijs;
 • Een kopie van uw rijbewijs;
 • 2 gelijke en duidelijke pasfoto's.

De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst op uw aanvraag. Deze termijn mag eenmaal verlengd worden.

Verlenging

Wanneer u al een gehandicaptenparkeerkaart heeft, moet u deze op tijd verlengen. Het kan namelijk nodig zijn dat u opnieuw een medische keuring ondergaat. Vraag de verlenging tenminste twee maanden, voordat uw gehandicaptenparkeerkaart afloopt, aan. Voor de aanvraag van een verlenging maakt ook een afspraak bij Wmo. Bel voor het maken van een afspraak 0226 - 33 44 33.

Afhalen

Als uw aanvraag akkoord is, kunt u de gehandicaptenparkeerkaart ophalen. U haalt de gehandicaptenparkeerkaart persoonlijk op bij onze afdeling Burgerzaken. Maak hiervoor telefonisch een afspraak via telefoonnummer 0226 - 33 44 33. De oude gehandicaptenparkeerkaart moet u dan inleveren.
 

Relevante links