Enthousiasme over visie ‘Langedijk ontwikkelt met water’

Kabbelend, bruisend en af en toe wat golfslag. Zo ging het eraan toe tijdens het dorpsgesprek over ‘Langedijk ontwikkelt met water’. Inwoners, ondernemers en organisaties konden op donderdagavond 15 december in De Binding aanschuiven voor een gesprek over de visie ‘Langedijk ontwikkelt met water’. Circa veertig mensen meldden zich aan. Aan vier tafels bespraken zij wat ze goed vonden aan het plan, wat volgens hen beter kan en wat er als eerste moet gebeuren.

Voorafgaand aan de discussie presenteerden wethouder Jan Piet Beers en Rob Vroegop van Stichting Langedijk Waterrijk het logo dat speciaal voor 'Langedijk ontwikkelt met water' is ontworpen. Daarna startte het gesprek, waarbij iedereen kon inbrengen wat hij of zij belangrijk vindt. Voor de een is dat varen met een pontje naar Heerhugowaard, voor een ander een strandje aan de Noorderplas. Aan verschillende tafels wordt gesproken over het Oosterdelgebied en dat we daar voorzichtig mee om moeten gaan om het voor de toekomst te behouden. In dit gebied spelen veel verschillende belangen en die moeten allemaal worden afgewogen in het plan. Ook wordt gesproken over een gastvrije ontvangst, bijvoorbeeld een mooie passantenhaven in Broek op Langedijk.

Enthousiasme
Het enthousiasme over de manier waarop het plan tot stand is gekomen en het plan zelf is groot. “Top als het water straks helemaal weer open ligt,” reageert iemand. Inwoners benadrukken dat de kwaliteit van het water en de leefomgeving voor de toekomst goed moeten worden bewaard. Wethouder Beers vat de avond aan het einde samen. “Ik heb veel nieuwe dingen gehoord. Met uw tips gaan we serieus aan de slag. Uw ‘tops’ zijn eigenlijk een groot compliment aan u allen, omdat u meerdere keren met ons heeft meegedacht en uw ideeën hebt ingebracht. Nu wordt het serieus, we gaan rekenen en de plannen onderzoeken op het beste moment voor uitvoering. In januari wordt de visie ter inzage gelegd. Daarna wordt het vastgesteld door college en raad. Wij zullen ervoor zorgen dat u goed blijft aangehaakt, want we hebben uw inbreng hard nodig om met z’n allen het plan verder te brengen in de toekomst.”
 

Verslag dorpsgesprek werkatelier 'Langedijk ontwikkelt met water'