Verklaring omtrent gedrag

Werkgevers en andere organisaties kunnen u om een verklaring omtrent het gedrag (VOG) vragen. In deze verklaring staat dat u geen strafbare feiten heeft gepleegd die van belang zijn. Deze verklaring is bijvoorbeeld verplicht voor onderwijzers, taxichauffeurs en mensen die in de kinderopvang werken. Ook bij een aanvraag voor bijvoorbeeld een visum of werkvergunning kan deze verklaring nodig zijn. Ook bedrijven kunnen een VOG aanvragen.

Afspraak maken

Het is tijdelijk alleen mogelijk telefonisch een afspraak te maken. Bel telefoonnummer 0226 - 33 44 33 (maandag t/m donderdag van 08.30 tot 17.00 uur, vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur) voor het maken van een afspraak.

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarde is dat u geen strafbare feiten heeft gepleegd. Heeft u wel eens iets strafbaars gedaan? Dan bekijkt Justis of er risico's zijn als u de verklaring omtrent het gedrag zou krijgen.
 

Kosten

Een Verklaring omtrent het gedrag (VOG) voor natuurlijke personen kost € 41,35 (tarief 2020).

Heeft u als vrijwilliger een VOG nodig? De gratis VOG voor vrijwilligers vraagt u niet aan bij de gemeente. Vraag bij uw vrijwilligersorganisatie na wat de mogelijkheden zijn.

Aanvraag

U vraagt de verklaring omtrent het gedrag (VOG) aan bij de gemeente. Justis beslist of u de VOG krijgt. Wilt u uw aanvraag online indienen via Justis? Dat kan alleen als de organisatie die de VOG van u vraagt, de aanvraag online voor u heeft klaargezet. Houd uw burgerservicenummer, DigiD en iDeal-gegevens bij de hand. Binnen 4 tot 8 weken krijgt u te horen of u een verklaring omtrent het gedrag (VOG) krijgt. Als u geen strafbare feiten heeft gepleegd, krijgt u de VOG meestal al binnen anderhalve week.

Als u niet bij een Nederlandse gemeente staat ingeschreven doet u de aanvraag bij Justis.

 

Aanpak

Allereerst maakt u een afspraak bij de gemeente. U betaalt de verklaring omtrent het gedrag (VOG) bij de aanvraag. U neemt mee:

  • Uw geldige identiteitsbewijs;
  • Een ingevuld aanvraagformulier;
  • Voldoende contant geld of uw pinpas.

Kunt u de VOG niet zelf aanvragen? Dan kunt u iemand machtigen.
 

Relevante links