Uittreksel burgerlijke stand

De gemeente legt belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven vast in de burgerlijke stand. Wanneer u zo'n gebeurtenis schriftelijk wilt bewijzen, heeft u een uittreksel nodig. U kunt de volgende uittreksels aanvragen:

  • Geboorteakte;
  • Huwelijksakte;
  • Akte van partnerschapsregistratie;
  • Overlijdensakte.

Let op: een uittreksel uit de burgerlijke stand hoeft u bijna nooit te overleggen. Meestal wordt er om een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) gevraagd.

Voorwaarden

Er zijn verschillende akten waarvan u een afschrift of uittreksel kunt opvragen. Voor een uittreksel of afschrift van de volgende akten gaat u naar de gemeente waar de gebeurtenis plaatsvond. Bent u in het buitenland gehuwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan? Dan kunt u de akte opvragen bij de gemeente Den Haag.
 

Kosten

Een uittreksel of afschrift uit de burgerlijke stand kost € 13,20 (tarief 2018).

Aanvraag

U vraagt een uittreksel uit de burgerlijke stand aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Bij gemeente Langedijk kunt u het uittreksel online aanvragen met DigiD. U rekent het uittreksel direct af.

Komt u liever langs op het gemeentehuis? Maak dan een afspraak. U wordt gevraagd om u tijdens de afspraak te legitimeren. Neem daarom mee:

  • Een geldig legitimatiebewijs;
  • Contact geld of uw pinpas.

Voordat het uittreksel aan u wordt overhandigd, wordt u verzocht te betalen. Dit kan contact of via pin. U krijgt het uittreksel na betaling direct mee.
 

Relevante links