Paspoort

Een Nederlands paspoort vraagt u aan of verlengt u bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak. U betaalt de kosten bij de afspraak. Na ongeveer 5 werkdagen kunt u uw paspoort ophalen of gratis laten bezorgen. 

Maak een afspraak

Let op! Kom alleen en niet eerder dan 5 minuten naar uw afspraak. Komt u met meerdere personen naar uw afspraak? Dan wordt uw gezelschap verzocht buiten te wachten. Heeft u verkoudheidsklachten? Stel uw bezoek uit.

Wat moet ik meenemen naar het gemeentehuis?

Let op! Kom goed voorbereid naar uw afspraak en neem onderstaande dingen mee. Hiermee voorkomt u dat uw aanvraag vertraging oploopt of dat u een nieuwe afspraak moet maken.

 • Een kleurenpasfoto. De pasfoto moet aan de volgende eisen voldoen:
  • in kleur
  • goedgelijkend en maximaal zes maanden oud op het moment van de aanvraag. Bekijk alle pasfoto richtlijnen. Let op! In het gemeentehuis is geen fotocabine aanwezig.
 • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die u heeft. Ook als ze verlopen en niet ongeldig gemaakt zijn door de gemeente.
 • Aanvraag voor een kind? Denk om een toestemmingsformulier (Word 27,3 kB) ingevuld door de gezaghouder(s) en (kopie) identiteitsbewijzen van de gezaghouder(s). Meestal moeten beide ouders toestemming geven. Heeft 1 ouder het gezag of iemand anders het gezag over uw kind, dan moet die persoon toestemming geven. Meer informatie staat onder het kopje 'Paspoort voor minderjarigen tot 18 jaar'.
Kosten en geldigheid
 • Paspoort 18 jaar en ouder: € 74,75. Dit geldt voor het reguliere paspoort, het zakenpaspoort en het tweede paspoort voor meerderjarigen.
 • Paspoort minderjarigen: € 56,55. Dit geldt voor het reguliere paspoort, het zakenpaspoort en het tweede paspoort voor minderjarigen.
 • Vluchtelingen- en vreemdelingenpaspoort: € 56,55.
 • Spoedaanvraag: € 50,80 extra (bovenop de reguliere kosten).

Als u 18 jaar of ouder bent, is uw paspoort 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is het paspoort 5 jaar geldig. Let op: heeft u voor 10 maart 2014 uw paspoort aangevraagd? Dan is uw paspoort 5 jaar geldig. In uw paspoort staat tot welke datum het geldig is.

Bezorgen van uw paspoort 

U kunt uw paspoort gratis laten bezorgen op een adres in Nederland (thuis, werkplek of een ander adres), behalve op de Waddeneilanden.
Zo werkt het:

 1. Tijdens de aanvraag aan de balie kiest u voor het bezorgen van uw document.
 2. Binnen 5 werkdagen na aanvraag ontvangt u van onze bezorgpartij AMP Groep via e-mail of sms een uitnodiging voor het plannen van uw bezorgafspraak.
Paspoort voor minderjarigen tot 18 jaar

Als uw kind jonger is dan 18 jaar, moet u als ouders allebei toestemming geven. Dit geldt alleen als u allebei het ouderlijk gezag heeft. Heeft de andere ouder geen gezag, dan hoeft hij of zij geen toestemming te geven. Heeft iemand anders het gezag over uw kind, dan moet die persoon toestemming geven (gezaghouder).

 • Neem een ingevuld en ondertekend toestemmingsformulier (Word 27,3 kB) van de gezaghouder(s) mee naar de afspraak op het gemeentehuis.
 • Neem ook (een kopie van) een geldig identiteitsbewijs van de gezaghouder(s) mee naar de afspraak.
 • Uw kind moet zelf bij de aanvraag van het paspoort aanwezig zijn. Ook bij het afhalen moet uw kind weer aanwezig zijn.
Spoedaanvraag paspoort

Aanvragen voor 14.00 uur kunt u in principe de volgende werkdag vanaf 11.00 uur ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra. Zie ‘Kosten en geldigheid paspoort’. 

Verlies of diefstal van paspoort

Als uw paspoort is gestolen of u bent het kwijtraakt doet u hiervan aangifte bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak bij de afdeling Burgerzaken via telefoonnummer 0226 - 334433. Tijdens de afspraak wordt het verloren document geblokkeerd, een proces-verbaal opgemaakt en een nieuw document aangevraagd.

Is uw paspoort gestolen en moet u de volgende dag op reis? Een nieuw paspoort aanvragen kost zeker 24 uur. Misschien komt u in aanmerking voor een nooddocument van de Koninklijke Marechaussee.

Bent u uw paspoort kwijtgeraakt in het buitenland? Doe direct aangifte bij de plaatselijke politie en vraag om een bewijs daarvan. Vraag ook een nieuw of tijdelijk reisdocument aan bij een Nederlandse ambassade of consulaat.