Paspoort

Een Nederlands paspoort vraagt u aan of verlengt u bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak. U betaalt de kosten bij de afspraak. U kunt uw paspoort na 5 werkdagen persoonlijk ophalen.

Maak een afspraak

Let op! Kom alleen en niet eerder dan 5 minuten naar uw afspraak. Komt u met meerdere personen naar uw afspraak? Dan wordt uw gezelschap verzocht buiten te wachten. Heeft u verkoudheidsklachten? Stel uw bezoek uit.

Wat moet ik meenemen naar het gemeentehuis?
 • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die u heeft. Ook als ze verlopen en niet ongeldig gemaakt zijn door de gemeente.
 • Een kleurenpasfoto. De pasfoto moet aan de volgende eisen voldoen:
  • in kleur
  • goedgelijkend en maximaal zes maanden oud op het moment van de aanvraag. Bekijk alle pasfoto richtlijnen.
 • Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag.
 • In geval van vermissing: een Nederlands proces-verbaal vermissing reisdocument.
Paspoort voor minderjarigen tot 18 jaar

Neem een ingevuld en ondertekend formulier toestemming reisdocument minderjarige (Word 27,3 kB) van beide ouders of van degene die het gezag heeft mee naar de afspraak op het gemeentehuis.Neem (een kopie van) een geldig identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag heeft mee naar de afspraak.

Kosten en geldigheid
 • Paspoort 18 jaar en ouder: € 74,75. Dit geldt voor het reguliere paspoort, het zakenpaspoort en het tweede paspoort voor meerderjarigen.
 • Paspoort minderjarigen: € 56,55. Dit geldt voor het reguliere paspoort, het zakenpaspoort en het tweede paspoort voor minderjarigen.
 • Vluchtelingen- en vreemdelingenpaspoort: € 56,55.
 • Spoedaanvraag: € 50,80 extra (bovenop de reguliere kosten).

Als u 18 jaar of ouder bent, is uw paspoort 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is het paspoort 5 jaar geldig. Let op: heeft u voor 10 maart 2014 uw paspoort aangevraagd? Dan is uw paspoort 5 jaar geldig. In uw paspoort staat tot welke datum het geldig is.

Spoedaanvraag paspoort

Aanvragen voor 14.00 uur kunt u in principe de volgende werkdag vanaf 11.00 uur ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra. Zie ‘Kosten en geldigheid paspoort’. 

Verlies of diefstal van paspoort

Als uw paspoort is gestolen of u bent het kwijtraakt doet u hiervan aangifte bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak bij de afdeling Burgerzaken via telefoonnummer 0226 - 334433. Tijdens de afspraak wordt het verloren document geblokkeerd, een proces-verbaal opgemaakt en een nieuw document aangevraagd.

Is uw paspoort gestolen en moet u de volgende dag op reis? Een nieuw paspoort aanvragen kost zeker 24 uur. Misschien komt u in aanmerking voor een nooddocument van de Koninklijke Marechaussee.

Bent u uw paspoort kwijtgeraakt in het buitenland? Doe direct aangifte bij de plaatselijke politie en vraag om een bewijs daarvan. Vraag ook een nieuw of tijdelijk reisdocument aan bij een Nederlandse ambassade of consulaat.