Identiteitskaart

Met een identiteitskaart kunt u door bijna heel Europa reizen. Een identiteitskaart is ook een legitimatiebewijs. Deze moet u bijvoorbeeld aan de politie laten zien als die daarom vraagt. Wilt u een identiteitskaart aanvragen? Dan kunt u terecht bij de gemeente.

Als u 18 jaar of ouder bent, is uw identiteitskaart 10 jaar geldig. Ook kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig. Voor iedereen onder de 18 jaar is de identiteitskaart 5 jaar geldig. Op uw identiteitskaart staat tot welke datum deze geldig is.

Afspraak maken

Het is tijdelijk alleen mogelijk telefonisch een afspraak te maken. Bel tijdens openingstijden telefoonnummer 0226 - 33 44 33 voor het maken van een afspraak.

Voorwaarden

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een identiteitskaart aanvragen. Kinderen tot 12 jaar hebben schriftelijk toestemming nodig van beide ouders of voogden. Geeft een van de ouders geen toestemming? Vraag dan vervangende toestemming aan via de rechtbank.

Kosten

  • Identiteitskaart 18 jaar en ouder: € 58,30
  • Identiteitskaart minderjarigen: € 30,70

Een spoedaanvraag kost € 49,80 extra (tarieven 2020).

Aanvraag

U vraagt de identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Geef tijdens het maken van de afspraak direct aan hoeveel identiteitskaarten u wilt aanvragen. Na uw aanvraag duurt het 5 werkdagen voordat u de identiteitskaart kunt ophalen. In drukke tijden kunnen we deze 5 werkdagen niet garanderen. Zorg dus altijd voor een tijdige aanvraag van uw reisdocument. U heeft 3 maanden de tijd om uw identiteitskaart op te halen.

 

Spoedaanvraag

Heeft u uw identiteitskaart sneller nodig dan kunt u een spoedaanvraag doen. Meestal kunt u uw identiteitskaart dan binnen 2 werkdagen ophalen. Is uw identiteitskaart vermist? Vraag dan voor 14.00 uur een nieuwe aan, en u kunt de identiteitskaart de volgende werkdag ophalen. Als u uw oude identiteitskaart kwijt bent, kan de spoedaanvraag langer duren.
 

Meenemen

Algemeen

  • Alle reisdocumenten (zowel paspoorten als identiteitskaarten) die in uw bezit zijn. In het geval van een dubbele nationaliteit neemt u ook uw buitenlandse reisdocument mee.
  • Eén kleurenpasfoto die goed lijkt en aan alle regels voldoet.
  • In geval van vermissing: een Nederlands proces-verbaal vermissing reisdocument.

 

Voor minderjarigen: kinderen tot 12 jaar

  • Een ingevuld en ondertekend formulier toestemming reisdocument minderjarige van beide ouders of van degene die het gezag heeft.
  • Een origineel en geldig identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag heeft.
  • Bij de aanvraag moet minimaal 1 ouder/gezaghebbende aanwezig zijn met daarbij ook de degene voor wie het paspoort bestemd is. Dit geldt ook voor het ophalen.

 

Verlies of diefstal van identiteitskaart

Het kan gebeuren dat uw identiteitskaart gestolen wordt of dat u het kwijtraakt. Is uw identiteitskaart gestolen en moet u de volgende dag op reis? Een nieuwe identiteitskaart aanvragen kost zeker 24 uur. Misschien komt u in aanmerking voor een nooddocument van de Koninklijke Marechaussee.

Bent u uw identiteitskaart kwijtgeraakt in het buitenland? Doe direct aangifte bij de plaatselijke politie en vraag om een bewijs daarvan. Vraag ook een nieuw of tijdelijk reisdocument aan bij een Nederlandse ambassade of consulaat.


Relevante links