Identiteitskaart

Een Nederlands identiteitskaart vraagt u aan of verlengt u bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak. U betaalt de kosten bij de afspraak. Na ongeveer 5 werkdagen kunt u uw identiteitskaart ophalen of gratis laten bezorgen. 

Maak een afspraak

Let op! Kom alleen en niet eerder dan 5 minuten naar uw afspraak. Komt u met meerdere personen naar uw afspraak? Dan wordt uw gezelschap verzocht buiten te wachten. Heeft u verkoudheidsklachten? Stel uw bezoek uit.

Wat moet ik meenemen naar het gemeentehuis?

Let op! Kom goed voorbereid naar uw afspraak en neem onderstaande dingen mee. Hiermee voorkomt u dat uw aanvraag vertraging oploopt of dat u een nieuwe afspraak moet maken.

 • Een kleurenpasfoto. De pasfoto moet aan de volgende eisen voldoen:
  • in kleur
  • goedgelijkend en maximaal zes maanden oud op het moment van de aanvraag. Bekijk alle pasfoto richtlijnenLet op! In het gemeentehuis is geen fotocabine aanwezig.
 • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die u heeft. Ook als ze verlopen en niet ongeldig gemaakt zijn door de gemeente.
 • Aanvraag voor een kind? Denk om een toestemmingsformulier (Word, 27,4 kB) ingevuld door de gezaghouder(s) en (kopie) identiteitsbewijzen van de gezaghouder(s). Meestal moeten beide ouders toestemming geven. Heeft 1 ouder het gezag of iemand anders het gezag over uw kind, dan moet die persoon toestemming geven. Meer informatie staat onder het kopje 'Identiteitskaart voor minderjarigen tot 12 jaar'.
Kosten en geldigheid
 • Identiteitskaart 18 jaar en ouder: € 67,55
 • Identiteitskaart 18 jaar en ouder spoedprocedure: € 118,35
 • Identiteitskaart tot en met 17 jaar: € 36,45
 • Identiteitskaart tot en met 17 jaar spoedprocedure: € 87,25

Geldigheid

Als u 18 jaar of ouder bent, is uw identiteitskaart 10 jaar geldig. Ook kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig. Voor iedereen onder de 18 jaar is de identiteitskaart 5 jaar geldig. Op uw identiteitskaart staat tot welke datum deze geldig is.

Bezorgen van uw identiteitskaart 

U kunt uw identiteitskaart gratis laten bezorgen op een adres in Nederland (thuis, werkplek of een ander adres), behalve op de Waddeneilanden.
Zo werkt het:

 1. Tijdens de aanvraag aan de balie kiest u voor het bezorgen van uw document.
 2. Binnen 5 werkdagen na aanvraag ontvangt u van onze bezorgpartij AMP Groep via e-mail of sms een uitnodiging voor het plannen van uw bezorgafspraak.
Identiteitskaart voor minderjarigen tot 12 jaar

Als uw kind jonger is dan 12 jaar, moet u als ouders allebei toestemming geven voor de identiteitskaart. Dit geldt alleen als u allebei het ouderlijk gezag hebt. Heeft de andere ouder geen gezag, dan hoeft hij of zij geen toestemming te geven. Heeft iemand anders het gezag over uw kind, dan moet die persoon toestemming geven (gezaghouder).

 • Neem een ingevuld en ondertekend toestemmingsformulier (Word, 27,4 kB) van beide ouders of van degene die het gezag heeft mee naar de afspraak.
 • Neem ook (een kopie van) een geldig identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag heeft mee naar de afspraak.
 • Uw kind moet zelf bij de aanvraag van de identiteitskaart aanwezig zijn. Ook bij het afhalen moet uw kind weer aanwezig zijn.
Spoedaanvraag

Heeft u uw identiteitskaart sneller nodig dan kunt u een spoedaanvraag doen. Meestal kunt u uw identiteitskaart dan binnen 2 werkdagen ophalen. Is uw identiteitskaart vermist? Vraag dan voor 14.00 uur een nieuwe aan, en u kunt de identiteitskaart de volgende werkdag ophalen. Als u uw oude identiteitskaart kwijt bent, kan de spoedaanvraag langer duren.

Verlies of diefstal

Het kan gebeuren dat uw identiteitskaart gestolen wordt of dat u het kwijtraakt. Is uw identiteitskaart gestolen en moet u de volgende dag op reis? Een nieuwe identiteitskaart aanvragen kost zeker 24 uur. Misschien komt u in aanmerking voor een nooddocument van de Koninklijke Marechaussee.

Bent u uw identiteitskaart kwijtgeraakt in het buitenland? Doe direct aangifte bij de plaatselijke politie en vraag om een bewijs daarvan. Vraag ook een nieuw of tijdelijk reisdocument aan bij een Nederlandse ambassade of consulaat.