Identiteitskaart

Met een identiteitskaart (ID-kaart) kunt u door bijna heel Europa reizen. Een identiteitskaart is ook een legitimatiebewijs. Deze moet u bijvoorbeeld aan de politie laten zien als die daarom vraagt.

Maak een afspraak om een identiteitskaart aan te vragen. U betaalt de kosten bij de afspraak. U kunt uw paspoort na 5 werkdagen persoonlijk ophalen. U heeft 3 maanden de tijd om uw identiteitskaart op te halen.

Maak een afspraak

Wat moet ik meenemen naar het gemeentehuis?

 • Alle reisdocumenten (zowel paspoorten als identiteitskaarten) die in uw bezit zijn. In het geval van een dubbele nationaliteit neemt u ook uw buitenlandse reisdocument mee.
 • Een kleurenpasfoto. De pasfoto moet aan de volgende eisen voldoen:
  • in kleur
  • goedgelijkend en maximaal zes maanden oud op het moment van de aanvraag. Bekijk alle pasfoto richtlijnen.
 • In geval van vermissing: een Nederlands proces-verbaal vermissing reisdocument.

Identiteitskaart voor minderjarigen tot 12 jaar

 • Neem een ingevuld en ondertekend formulier toestemming reisdocument minderjarige (Word 27,4 Kb) van beide ouders of van degene die het gezag heeft mee naar de afspraak.
 • Neem een origineel en geldig identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag heeft mee naar de afspraak.

Voorwaarden

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een identiteitskaart aanvragen. Kinderen tot 12 jaar hebben schriftelijk toestemming nodig van beide ouders of voogden. Geeft een van de ouders geen toestemming? Vraag dan vervangende toestemming aan via de rechtbank.

Kosten

 • Identiteitskaart 18 jaar en ouder: € 58,30
 • Identiteitskaart minderjarigen: € 30,70

Een spoedaanvraag kost € 49,80 extra (tarieven 2020).

Geldigheid identiteitskaart

Als u 18 jaar of ouder bent, is uw identiteitskaart 10 jaar geldig. Ook kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig. Voor iedereen onder de 18 jaar is de identiteitskaart 5 jaar geldig. Op uw identiteitskaart staat tot welke datum deze geldig is.

Spoedaanvraag identiteitskaart

Heeft u uw identiteitskaart sneller nodig dan kunt u een spoedaanvraag doen. Meestal kunt u uw identiteitskaart dan binnen 2 werkdagen ophalen. Is uw identiteitskaart vermist? Vraag dan voor 14.00 uur een nieuwe aan, en u kunt de identiteitskaart de volgende werkdag ophalen. Als u uw oude identiteitskaart kwijt bent, kan de spoedaanvraag langer duren.

Verlies of diefstal van identiteitskaart

Het kan gebeuren dat uw identiteitskaart gestolen wordt of dat u het kwijtraakt. Is uw identiteitskaart gestolen en moet u de volgende dag op reis? Een nieuwe identiteitskaart aanvragen kost zeker 24 uur. Misschien komt u in aanmerking voor een nooddocument van de Koninklijke Marechaussee.

Bent u uw identiteitskaart kwijtgeraakt in het buitenland? Doe direct aangifte bij de plaatselijke politie en vraag om een bewijs daarvan. Vraag ook een nieuw of tijdelijk reisdocument aan bij een Nederlandse ambassade of consulaat.

Meer informatie