Identiteitskaart

Een Nederlands identiteitskaart vraagt u aan of verlengt u bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak. U betaalt de kosten bij de afspraak. U kunt uw identiteitskaart na 5 werkdagen persoonlijk ophalen. U heeft 3 maanden de tijd om uw identiteitskaart op te halen.

Maak een afspraak

Let op! Kom alleen en niet eerder dan 5 minuten naar uw afspraak. Komt u met meerdere personen naar uw afspraak? Dan wordt uw gezelschap verzocht buiten te wachten. Heeft u verkoudheidsklachten? Stel uw bezoek uit.

Productiefout identiteitskaart

Identiteitskaarten die zijn uitgegeven tussen 4 januari 2021 en 17 maart 2021 hebben een productiefout. Heeft u hierover een brief ontvangen? Maak dan een afspraak om gratis uw identiteitskaart te vervangen.

Wat moet ik meenemen naar het gemeentehuis?
  • Alle reisdocumenten die in uw bezit zijn. In het geval van een dubbele nationaliteit neemt u ook uw buitenlands reisdocument mee.
  • Een pasfoto in kleur. Bekijk de richtlijnen voor uw pasfoto.
  • In geval van vermissing: een Nederlands proces-verbaal vermissing reisdocument.
Identiteitskaart voor minderjarigen tot 12 jaar
  • Neem een ingevuld en ondertekend formulier toestemming reisdocument minderjarige (Word, 27,4 kB) van beide ouders of van degene die het gezag heeft mee naar de afspraak.
  • Neem (een kopie van) een geldig identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag heeft mee naar de afspraak.
Kosten en geldigheid
  • Identiteitskaart 18 jaar en ouder: € 64,00
  • Identiteitskaart minderjarigen: € 32,90

Een spoedaanvraag kost € 50,80 extra (Tarieven 2021).

Geldigheid

Als u 18 jaar of ouder bent, is uw identiteitskaart 10 jaar geldig. Ook kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig. Voor iedereen onder de 18 jaar is de identiteitskaart 5 jaar geldig. Op uw identiteitskaart staat tot welke datum deze geldig is.

Spoedaanvraag

Heeft u uw identiteitskaart sneller nodig dan kunt u een spoedaanvraag doen. Meestal kunt u uw identiteitskaart dan binnen 2 werkdagen ophalen. Is uw identiteitskaart vermist? Vraag dan voor 14.00 uur een nieuwe aan, en u kunt de identiteitskaart de volgende werkdag ophalen. Als u uw oude identiteitskaart kwijt bent, kan de spoedaanvraag langer duren.

Verlies of diefstal

Het kan gebeuren dat uw identiteitskaart gestolen wordt of dat u het kwijtraakt. Is uw identiteitskaart gestolen en moet u de volgende dag op reis? Een nieuwe identiteitskaart aanvragen kost zeker 24 uur. Misschien komt u in aanmerking voor een nooddocument van de Koninklijke Marechaussee.

Bent u uw identiteitskaart kwijtgeraakt in het buitenland? Doe direct aangifte bij de plaatselijke politie en vraag om een bewijs daarvan. Vraag ook een nieuw of tijdelijk reisdocument aan bij een Nederlandse ambassade of consulaat.