Gevolgen Brexit voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk (VK) trekt zich terug uit de Europese Unie (EU), beter bekend als de Brexit. De Brexit zal gevolgen hebben voor het reizen naar het Verenigd Koninkrijk. Wat de gevolgen precies zijn, hangt af van de wijze waarop het VK zich terugtrekt uit de EU: met een overeenkomst (deal) of zonder overeenkomst (no deal). Bij een deal is er een overgangsperiode tot 31 december 2020. In deze periode gelden de bestaande regels. Hieronder vindt u veelgestelde vragen met betrekking tot reizen naar en vanuit het Verenigd Koninkrijk.

Heb ik na de Brexit een paspoort nodig voor een bezoek aan het VK?

Ja. Daar heeft u nu ook al een geldig paspoort of identiteitskaart voor nodig. Zonder deal wordt na de overgangsperiode een identiteitskaart mogelijk niet langer geaccepteerd om het VK mee in of uit te reizen. U heeft dan een geldig paspoort nodig.

Gaat mijn reis na de Brexit langer duren?

Bij een deal worden, na de overgangsperiode, Britse burgers grondiger gecontroleerd aan de grens. Tijdens de overgangsperiode verandert er voorlopig niets bij grenscontroles. Zonder deal kunnen vanaf de Brexit paspoortcontroles van Britten langer duren. Hierdoor kunnen de reizen voor Nederlanders ook langer duren, met name bij aankomst in Nederland. De beveiligingscontroles bij vertrek op de luchthaven veranderen niet.

Is mijn EU rijbewijs na de Brexit nog geldig in het VK?

Bij een deal blijft uw Nederlandse rijbewijs tijdens de overgangsperiode nog geldig in het VK. Zonder deal kan de geldigheid van uw Nederlandse rijbewijs wijzigen in het VK.

Mag ik na de Brexit nog goederen meenemen naar en vanuit het VK?

Bij een deal verandert er tijdens de overgangsperiode niets aan de controles van goederen. Zonder deal moet u geïmporteerde goederen aangeven bij de Douane. Mogelijk moet u dan invoerrechten en btw betalen.

Meer informatie over de Brexit vindt u op de website van de Rijksoverheid.