Geen Open Monumentendag, wel een fietstocht langs de monumenten

Open Monumentendag in Langedijk gaat zaterdag 12 september vanwege corona niet door, maar wel kunnen liefhebbers langs de monumenten in Langedijk fietsen. Hiervoor is een fietsroute beschikbaar. Zo kunnen de fietser toch een beetje genieten van al het mooie erfgoed in de gemeente.

Helaas hangen dit jaar niet de vlaggen in top bij de monumenten tijdens de landelijke Open Monumentendag en zijn de meeste monumenten gesloten. Wel kunnen liefhebbers de monumenten aan de buitenkant bekijken tijdens een fietstocht. De fietstocht door Langedijk gaat langs alle monumenten. De deelnemers kunnen op elke plek starten en een zelfgekozen tijdstip. De tocht is in totaal ongeveer 25 kilometer. Hij is gesplitst in een noordelijke route (Oudkarspel, Noord-Scharwoude en Zuid-Scharwoude) en een zuidelijke route (Broek op Langedijk en Sint Pancras). De fietsers kunnen beide routes aansluitend rijden, zodat één fietstocht ontstaat. Het raakpunt van de twee routes is Wijndomein De Koen.

Gemeente Langedijk, Stichting Toeristische Promotie Langedijk, Stichting Langedijker Verleden en de Bibliotheek Langedijk organiseren de Open Monumentendag jaarlijks in samenwerking met de monumenteigenaren. Het organiserend comité belooft er alles aan te doen om er in 2021 een succesvolle en bruisende editie van te maken. “Daar zien we naar uit”, laat een woordvoerder weten.