Buurtgezinnen van start in Langedijk en Heerhugowaard

Gezinnen in de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard kunnen vanaf 1 november een beroep doen op Buurtgezinnen. Beide gemeenten zijn hiervoor een proef gestart met Buurtgezinnen, een nieuw initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen.

Hoe werkt het?

Buurtgezinnen is er voor alle gezinnen die, om wat voor reden dan ook, behoefte hebben aan steun bij de opvoeding. Gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen), worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp is alledaags en gelijkwaardig.

Vraaggezin en steungezin maken afspraken over de inhoud van de ondersteuning, onder begeleiding van de coördinator van Buurtgezinnen. De ondersteuning kan bijvoorbeeld bestaan uit een wekelijkse speelafspraak, een weekend logeren of samen iets leuks ondernemen.

Hulp als het tegenzit

Oprichter Leontine Bibo: “Soms zit het flink tegen in gezinnen. Problemen stapelen zich op en worden steeds zwaarder. Er hoeft dan maar iets te gebeuren en de emmer loopt over. En dan lukt het ouders niet meer om op ieder moment voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. Deze gezinnen hebben hulp nodig, liefst alledaagse praktische hulp van familie en vrienden. Maar wat als familie of vrienden ver weg wonen of als zij uw problemen er niet bij kunnen hebben?"

"Buurtgezinnen is er voor deze gezinnen. Bij Buurtgezinnen willen we toe naar een samenleving waarin we ons weer meer om elkaars kinderen bekommeren. Opvoeden is niet gemakkelijk. Als we elkaar daarbij helpen, kunnen we er samen voor zorgen dat kinderen fijn kunnen opgroeien in hun eigen gezin.”

Steungezin worden

Lijkt het u leuk om de rol van steunouder op u te nemen, meld u dan aan via buurtgezinnen.nl. Ook senioren met uitwonende kinderen, opa’s en oma’s en volwassenen zonder kinderen zijn van harte welkom als steungezin. Ervaring met kinderen is wel belangrijk.

Gezinnen die op zoek zijn naar steun kunnen zich ook melden via de website van Buurtgezinnen.