Inwoners mogen naam nieuwe gemeente bedenken

Inwoners van Langedijk en Heerhugowaard mogen een naam bedenken voor de nieuwe gemeente. In december wordt een peiling gehouden onder alle inwoners. Want hoewel de plaatsnamen zoals Zuid-Scharwoude, Heerhugowaard of Broek op Langedijk blijven bestaan, krijgt de naam van de gemeente waar deze plaatsen straks onder vallen een nieuwe naam.

Mensen kunnen dan hun idee voor een naam zowel digitaal als schriftelijk gaan opgeven. Uit alle namen gaat een commissie een lijst met namen samenstellen die vervolgens aan de inwoners wordt voorgelegd. Daaruit moet de nieuwe naam komen. Wie er in de commissie plaatsnemen en hoe uit alle ingediende namen een keuze wordt gemaakt is nog niet bekend.

Dit is de uitkomst van een avond lang vergaderen op 30 oktober. Op tafel lagen twee varianten van beide colleges van burgemeester en wethouders om tot een nieuwe naam te komen. In variant 1 zouden inwoners de naam Dijk en Waard voorgelegd krijgen met de vraag wat zij daar van vonden. Dijk en Waard was de favoriete naam in een peiling van het Noordhollands Dagblad. In variant 2 zouden inwoners zes namen voorgelegd krijgen waaruit ze dan konden kiezen.

Op 30 oktober besprak eerst de fusieraad (alle raadsleden van beide gemeenten) deze varianten. Die raad kwam na discussie met een derde variant: laat de inwoners een naam bedenken. Omdat een fusieraad geen besluiten mag nemen, maar alleen advies kan geven, volgde aansluitend nog twee aparte raadsvergaderingen. Beide raden waren het snel eens over variant 3.