Duizenden bloemzaadjes verspreid bij start WatZr-campagne

Met het verspreiden van duizenden bloemzaadbommetjes in regio Noord-Holland is vrijdag 4 juni de WatZr-campagne gelanceerd. De campagne is een initiatief van Samen blauwgroen. Een samenwerking van 28 gemeenten in Noord-Holland, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, PWN en de provincie Noord-Holland.

Doel van de campagne is inwoners aan te zetten tot 'watZrs': kleine, simpele acties in en om het huis, die bijdragen aan een duurzame waterketen. Ook verminderen ze het risico op wateroverlast, watertekort en hittestress verminderen. Met de campagne hoopt Samen blauwgroen dat inwoners bewuster worden van de noodzaak én daadwerkelijk maatregelen gaan nemen.

Kleine acties tegen klimaatverandering

Een verdroogde tuin, ondergelopen kelders en een overstromend riool: allemaal gevolgen die we regelmatig ervaren door steeds extremere weersomstandigheden. Gemeenten, het waterschap en PWN nemen maatregelen om dit tegen te gaan.

Naast deze inzet is ook bewustwording en actie van de inwoners zelf nodig, want ongeveer de helft van het oppervlak in stedelijk gebied is privaat terrein. Daarom roept Samen blauwgroen op tot het nemen kleine en simpele acties. Binnen de campagne worden het komende jaar vier thema’s onder de aandacht gebracht: hittestress en droogte, wateroverlast, schoon riool en tijd voor de tuin.

Een 'watZr'

Een 'watZr' kan van alles zijn: bijvoorbeeld één tegel vervangen door een plantje, of de emmers buiten zetten, omdat het vanmiddag hard gaat regenen en volgende week droog is. Of het gebruik van een gieter, in plaats van een tuinslang op warme dagen. Inspiratie en tips hiervoor staan op de campagne-website. Ook is er een toolkit beschikbaar om aan de slag te gaan als 'watZr'.