Rivierkreeftviswedstrijd: hoe vang je ze en waar lever je ze in?

Om de overlast van de vele rivierkreeften in de gemeente Langedijk terug te dringen is gemeente Langedijk een rivierkreeftviswedstrijd gestart. Aan jeugdige vissers de uitdaging zoveel mogelijk kreeften te vangen en levend in te leveren bij Stichting Veldzorg.

Foto van Amerikaanse rivierkreeftEen prijs op het hoofd van de rivierkreeft

Het vissen is de moeite waard want er zijn week- en maandprijzen zoals vispassen en restaurantbonnen, een prijs voor de jongste deelnemer en een seizoenprijs voor wie de meeste heeft gevangen. Wethouder Ad Jongenelen: "Begin oktober nodigen we alle winnaars uit en worden de prijzen uitgereikt. De hoofdprijs is een keuze uit een spelcomputer of een elektrische buitenboordmotor." Je hebt geen vispas nodig voor deze wedstrijd.

Zo vang je de rivierkreeft

Rivierkreeften van je het makkelijkst met een hengel. Dat kan aan alle soorten aas, stukjes vis, vlees, honden- of kattenbrokken, maar ook aan maden en wormen en zelfs aan brood. Op VISBLAD-TV kun je precies zien hoe het moet. (Let op! Anders dan in de video wordt gezegd moeten de rivierkreeften LEVEND worden ingeleverd)

Zo houd je de rivierkreeft in leven na vangst

Je houdt de rivierkreeftjes levend door ze in een emmer te bewaren met een heel klein laagje water van 1 cm om ze nat te houden. Ze mogen niet onder water staan want dan gaan ze dood door gebrek aan zuurstof. In een netje in de sloot kan natuurlijk ook.

Waar lever je ze in?

De kreeften moeten levend worden afgeleverd bij Stichting Veldzorg, Dorpsstraat 86 in Broek op Langedijk. Dit kan op werkdagen tussen 12.00 en 13.30 uur.

Adres en openingstijden Stichting Veldzorg

Dorpsstraat 86 in Broek op Langedijk
Telefoonnummer: 06-53910453
Openingstijden: werkdagen tussen 12.00 en 13.30 uur

Leuk om terug te luisteren

Interview met Gerrit Arkesteijn, Voorzitter Stichting Veldzorg, op NPO Radio 1.