Gratis cursus Politiek Actief

Op donderdag 5 maart start de cursus Politiek Actief. De cursus is voor inwoners van Langedijk en Heerhugowaard die politiek actief willen worden of meer willen weten over de gemeente.

De cursus is gratis en aanmelden kan tot en met 2 februari via het aanmeldformulier.

Wat doet de gemeente? Welke plek heeft de gemeente in het bestuur van Nederland? Hoe werkt de besluitvorming binnen de gemeente? Wat doet een raadslid? Op deze vragen - en meer - krijgen deelnemers aan de cursus antwoord.

Cursusdata

De cursusbijeenkomsten vinden plaats in de avond van 19:30 tot 22:00 uur (inloop vanaf 19:15 uur), afwisselend in het Huis van de Gemeente, De Binding (Bosgroet 2 te Zuid-Scharwoude) en het gemeentehuis van Heerhugowaard (Parelhof 1, Heerhugowaard) op:

• Donderdag 5 maart 2020
  • Donderdag 12 maart 2020
  • Donderdag 19 maart 2020
  • Donderdag 26 maart 2020
  • Dinsdag 21 april 2020

Programma

De cursus bestaat uit vijf avondbijeenkomsten met trainingen en lezingen van gastdocenten uit de politieke praktijk. Theorie wordt afgewisseld met praktische opdrachten, interactieve werkvormen, presentaties van lokale gastdocenten en ontmoetingen met lokale politici. Hierdoor krijgen de deelnemers een realistisch beeld van de lokale politiek. Tot slot zijn de deelnemers aanwezig bij een gemeenteraadsvergadering in Langedijk en Heerhugowaard.

Bijeenkomst 1: introductie en kennismaking

• Hoe wordt Nederland bestuurd en wat is daarin de plaats van de gemeente?
  • Verkiezingen/politieke partijen.

Bijeenkomst 2: de gemeente

• Hoe werkt de gemeente?
  • De besluitvorming binnen de gemeente.
  • Beïnvloeden van de besluitvorming.

Bijeenkomst 3: de gemeenteraad

• Taken en rollen van de gemeenteraad.
  • De instrumenten van een raadslid.
  • Basiskennis gemeentefinanciën.
  • Speeddaten met gemeenteraadsleden uit Langedijk en Heerhugowaard.

Bijeenkomst 4: training overtuigend debatteren
Bijeenkomst 5: raadsvergadering bijwonen

Meer informatie

Meer informatie over de cursus Politiek Actief. De cursus wordt verzorgd door ProDemos, huis voor democratie en rechtsstaat, in samenwerking met gemeenten Langedijk en Heerhugowaard. Deelname is gratis, maar niet vrijblijvend. Aanmelden kan tot en met 2 februari via het aanmeldformulier. Aanwezigheid op de cursusavonden wordt verwacht, evenals actieve deelname.