Registreren doodgeboren kindje mogelijk

Sinds 4 februari is het mogelijk om een doodgeboren kindje te registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Deze nieuwe wet gaat met terugwerkende kracht in en geldt dus voor alle ouders die hun kindje op deze manier hebben verloren. Ook als dat in een (ver) verleden is geweest.

Een doodgeboren kindje: een enorm verdriet en verlies voor de ouders en alle betrokkenen. Tot nu toe kon een doodgeboren kind helaas niet worden bijgeschreven in de Basisregistratie Personen, zoals dat wel gebeurt bij kinderen die levend geboren worden. Dit was een groot gemis voor de ouders. Dankzij een petitie is daar gelukkig verandering in gekomen. De Eerste Kamer heeft op 18 december 2018 een wetsvoorstel aangenomen dat het mogelijk maakt om doodgeboren kinderen te registreren in de Basisregistratie Personen. De wet is op 4 februari in werking getreden.

Hoe werkt het?

Voor de registratie in de Basisregistratie Personen is een geboorteakte nodig van uw kindje. Heeft u al een geboorteakte en woont u in Langedijk, dan kunt u meteen een afspraak maken voor de registratie in de BRP. Een afspraak maken kan telefonisch via 0226 – 334433.

Is er nog geen geboorteakte van uw kindje? Dan moet die eerst worden gemaakt. Alleen de gemeente waar uw kindje ter wereld gekomen is kan dat doen. Lees verder op de pagina Levenloos geboren kind laten registreren.