Textielcontainers weer geopend

Sinds vandaag zijn de textielcontainers in Langedijk weer geopend. Iedereen is weer welkom bij het Afvalbrengstation om textiel in te leveren.

In de eerste weken van de coronacrisis nam de hoeveelheid huisvuil in de textielcontainers toe. Door deze vervuiling werd het ingezamelde textiel ongeschikt voor hergebruik. In korte tijd werden meerdere ladingen afgekeurd. Vanwege die grote toename van vervuiling werd besloten om de inzamelcontainers te sluiten.

Vervuiling maakt hergebruik onmogelijk

Een zak met huisvuil tussen het textiel veroorzaakt een hoop narigheid. Koffieprut die over kleding druipt of de inhoud van de kattenbak die is vermengd geraakt met het textiel. Dit verpest niet alleen kleding, maar is ook ontzettend smerig voor de mensen die het textiel sorteren. Daarnaast is het erg zonde, want een gehele lading vracht kan hierdoor worden afgekeurd. Dit gaat dan met het restafval de verbrandingsoven in. Textiel dat zo is vervuild kan niet meer worden gerecycled. Dus de moeite die andere inwoners hebben gedaan om hun textiel te scheiden, wordt in één klap opgeheven. 

Alleen schoon en droog textiel

Daarom: gooi alleen schoon en droog textiel in de container. Ander afval zorgt voor vervuiling waardoor textiel niet meer opnieuw gedragen kan worden, of tot isolatiemateriaal of garens verwerkt kan worden. Zorg dat textiel in ieder geval goed verpakt in een zak zit. Als iemand dan toch vieze spullen in de textielcontainer gooit, komt het in ieder geval niet op die kleding.

Bekijk hieronder wat er bij het textiel mag. Of kijk op de pagina Wat hoort waar? om te lezen wat wel en niet ingeleverd mag worden in de textielcontainers.

Illustratie wat wel en niet bij textiel mag