Nieuwkomers en locals vinden elkaar via OpenEmbassy

De HAL-gemeenten Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk ondersteunen nieuwkomers om antwoorden op hun vragen te krijgen. Zij kunnen gebruikmaken van een online helpdesk. Tegelijkertijd helpen ze om locals en nieuwkomers te verenigen, hiervoor is de Welcome app in het leven geroepen. De drie gemeenten maken dit tijdens een pilot mogelijk. Het doel is beter te begrijpen wat nieuwkomers nodig hebben om hun ambities te realiseren.

Pilotpartner OpenEmbassy onderzoekt en verbetert integratieprocessen met een online helpdesk. Hier kunnen nieuwkomers 24/7 vragen stellen. Daarnaast kunnen nieuwkomers die contact zoeken met een ervaren Langedijker deze Welcome app downloaden. Hetzelfde geldt voor inwoners die in contact willen komen met een nieuwkomer. Het is bijvoorbeeld mogelijk via de app af te spreken voor een lunch. Nieuwkomers kunnen werk gerelateerde evenementen vinden, zoals CV trainingen of recruitment-evenementen. Bedrijven kunnen onbenutte talenten inzetten en nieuwkomers in dienst nemen. Verder kunnen alle gebruikers zelf evenementen en activiteiten organiseren en onder de aandacht brengen via de app.

Vanaf 2021 hebben gemeenten de regie op het gebied van integratie, in het kader van de nieuwe wet Veranderopgave Inburgering. De HAL-gemeenten moedigen dan ook iedereen aan gebruik te maken van de Welcome app en via OpenEmbassy mee te denken over het integratieproces. De Welcome app is te downloaden in de App Store of op Google Play. De app is beschikbaar in verschillende talen. OpenEmbassy zorgt er indien gewenst voor dat nieuwkomers in hun moedertaal worden aangesproken. Bezoek ook helpdesk.openembassy.nl of bel 06-48187302.