Aangepaste activiteiten 4 en 5 mei

De geplande activiteiten rond 4 en 5 mei zijn gewijzigd door de maatregelen vanwege het coronavirus. De kranslegging bij monument ‘De Stier’ vindt plaats zonder publiek en het bevrijdingsfestival gaat niet door.

4 mei herdenking in aangepaste vorm

Een vertegenwoordiger van het college van B&W legt maandag 4 mei (overdag) namens de gemeente en de inwoners een krans bij het monument ‘De Stier’ aan de Charlotte de Bourbonstraat in Noord-Scharwoude en bij het monument bij de spoorwegovergang aan de Bovenweg in Sint Pancras. Dat gebeurt overdag. Vanwege de coronamaatregelen is hierbij geen publiek aanwezig. Daarnaast houdt burgemeester Kompier een toespraak. Deze wordt opgenomen en om 19.00 uur uitgezonden op de Facebookpagina van de gemeente en op de website van gemeente Langedijk.

Verder volgen het 4 mei comité Langedijk en de gemeente Langedijk de lijn van het Nationaal Comité 4 en 5 mei:

• Dit comité vraagt aan inwoners om de vlag op te hangen van zonsopgang tot zonsondergang. Deze vraag wijkt af van de algemene vlaginstructie die normaalgesproken geldt voor 4 mei, namelijk de vlag halfstok hangen van 18.00 uur tot zonsondergang.
  • Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vraagt aan geoefende spelers van blaasinstrumenten om tijdens de nationale herdenking het taptoe-signaal vanuit huis mee te spelen. Het Nationaal Comité adviseert alle blazers om exact om 19.58 uur en 30 seconden te beginnen, daarna volgen de twee minuten stilte.
  • Verder is het de vraag aan inwoners om na de  twee minuten stilte om 20.02 gezamenlijk vanuit huis het eerste couplet van het Wilhelmus te zingen. Op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei vindt u meer informatie hierover.

Meer informatie vindt u op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei .

Eerste couplet Wilhelmus

Wilhelmus van Nassouwe
ben ik van duitsen bloed,
den vaderland getrouwe
blijf ik tot in den dood.
Een prinse van Oranje
ben ik vrij onverveerd,
den koning van Hispanje
heb ik altijd geeerd.

Geen 5 mei Bevrijdingsfestival

Het Bevrijdingsfestival Langedijk 2020 gaat niet door. De maatregelen van de Rijksoverheid en RIVM maken de viering niet mogelijk. Dat laat Stichting Bevrijdingsfestival Langedijk weten. In lijn met Nationaal Comité 4 en 5 mei vraagt de stichting en gemeente Langedijk aan de Langedijkers om hele dag de vlag op te hangen en verhalen over oorlog, vrijheid en bevrijding te delen met anderen, bijvoorbeeld in het gezin of via telefoon of videobellen. Hoewel de situatie niet ideaal is tijdens deze coronatijd, delen we op deze manier toch de vreugde om in vrijheid te kunnen leven.