Afsluiting Westelijke Randweg

Afgelopen week is aannemersbedrijf Van Gelder begonnen met de reconstructie van de Westelijke Randweg tussen de Vroedschap en de N504. Vanaf maandag 20 maart is de weg voor alle verkeer afgesloten tussen de Vroedschap en de Loopakker.

De komende maanden is de Westelijke Randweg in verschillende fases afgesloten. Vanaf maandag 20 maart is het wegvak van de Vroedschap tot aan de Loopakker afgesloten voor alle verkeer. Er wordt gestart met grondsanering en het omleggen van kabels en leidingen. Hierna wordt de weg verbreed en een rotonde aangelegd bij de Geestweg. Fietsers moeten omrijden via de Voorburggracht. Het gedeelte van de Westelijke Randweg van de Loopakker tot aan de Molenkade is dan weer open, inclusief het kruispunt Loopakker – Westelijke Randweg.

Sanering
De gemeente Langedijk kreeg de afgelopen dagen vragen over de afsluiting. Er lijkt met name op het fietspad weinig te gebeuren. Wethouder Nieuwenhuizen legt uit waarom dit is: “Er kon niet meteen worden begonnen met het opbreken van het asfalt. Uit een milieukundig onderzoek blijkt dat de berm op veel plaatsen in de loop van de jaren vervuild is geraakt. Wetgeving over het saneren van deze vervuiling bepaalt dat er geen publiek mag komen in de omgeving tijdens het weggraven van de grond. Dit is de reden dat het fietspad is afgesloten.” De afgegraven grond wordt afgevoerd naar een erkend afvalverwerkingsbedrijf.

Nieuw fietspad
Ondanks de afsluiting van het fietspad heeft wethouder Nieuwenhuizen ook nog goed nieuws voor fietsers: “Eind februari heeft de gemeenteraad groen licht gegeven om ook de verharding van het fietspad te vervangen. Op sommige plekken zijn gevaarlijke situaties ontstaan door hobbels in het wegdek. We hebben besloten om werk met werk te maken en gelijktijdig het fietspad aan te pakken. Straks kunnen fietsers weer comfortabel fietsen”. Schermen in de grond moeten straks voorkomen dat boomwortels opnieuw het wegdek omhoog drukken.

Volgens planning is het project voor de zomervakantie afgerond. De reconstructie wordt uitgevoerd met een financiële bijdrage van de provincie Noord-Holland.