Subsidie voor verduurzaming pand

Afgelopen maand zijn bij Koepelux en 2Design zonnepanelen op het dak geplaatst. De ondernemers, die gevestigd zijn op bedrijventerrein De Mossel, ontvingen hiervoor subsidie vanuit de regeling Herstructurering en Intelligent Ruimtegebruik Bedrijventerreinen (HIRB) van Provincie Noord-Holland. “Op het moment dat we hoorden van de HIRB-subsidie zijn we er direct op ingesprongen.”

“Verduurzaming van het pand stond bovenaan mijn lijstje en deze subsidie sluit hier perfect op aan”, vertelt Piet Hoebe, eigenaar van Koepelux. Jeroen van Dijk, eigenaar van 2Design, vult aan: “We zitten samen in dit pand en het is mooi om te zien dat zonnepanelen – mits je deze goed plaatst – niet alleen energie opleveren, maar ook werken als airco.” Hoebe legt uit: “We hebben het dak van ons pand voorzien van een witte dakbedekking en de panelen ongeveer vijf centimeter daar bovenop geplaatst. De wind blaast er zo onderdoor en dat houdt het gebouw dus koel in de zomer. Daarnaast zorgt de witte ondergrond voor een hoger rendement van de zonnepanelen.”

Subsidie voor verduurzaming pand
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Duidelijke aanvraagprocedure

Het aanvragen van de subsidie valt reuze mee, vinden de ondernemers.  Van Dijk: “Het lijkt even een klus. Maar wij vonden de aanvraag duidelijk en de gemeente werkte flexibel en goed mee.”  We hebben de aanvraag eind 2016 ingediend en de uitvoering was in het voorjaar van 2017 gereed. Het aanbrengen van de zonnepanelen zelf was in enkele dagen gepiept. En dan is deze subsidie een welkome meevaller!” Hoebe: “Mochten ondernemers  vragen hebben over de aanvraag of over dit proces, dan zijn ze van harte welkom!”
 

Wie volgt?

De gemeente Langedijk werkt samen met de Bedrijfskring Langedijk (BKL) en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (ONHN) om via verschillende communicatiekanalen ondernemers te informeren over de subsidie en hen te verleiden om van de regeling gebruik te maken. Wethouder Economische  Zaken Jan Piet Beers:  “Het is nu aan de ondernemers om deze kans te benutten.  Wie volgt het goede voorbeeld van Koepelux en 2Design op?”
 

Subsidie Herstructurering en Intelligent Ruimtegebruik Bedrijventerreinen 

Het doel van de HIRB-subsidie is om oudere bedrijventerreinen te herstructureren en te verduurzamen en daarmee het vestigingsklimaat te verbeteren.  Langedijker ondernemers op de bedrijventerreinen De Mossel I en Zuiderdel kunnen in aanmerking komen voor co-financiering, als zij investeren in verfraaiing of verduurzaming van hun pand.  Eigenaren van een pand kunnen een aanvraag indienen voor onder andere verfraaiing van de gevel, herinrichting van het parkeerterrein, nieuwe groenvoorzieningen en duurzaamheidsmaatregelen zoals dak- en vloerisolatie, LED-verlichting en zonnepanelen.  Zij kunnen een bijdrage krijgen van maximaal 25% van de investering (tot max 15.000 euro ex. btw). De subsidieregeling loopt totdat het budget op is (maar uiterlijk tot september 2018).