Marcel Reijven: 'Vrijwilligers bedankt!'

Wethouder Marcel Reijven: “Wij staan stil bij wat vrijwilligers en mantelzorgers betekenen voor de samenleving en laten daarvoor onze waardering blijken.”

Wethouder Marcel Reijven, van onder andere Vrijwilligersbeleid, is blij met alle vrijwilligers. Dat geldt volgens hem nog eens extra in deze tijd omdat het doen van vrijwilligerswerk niet altijd vrijblijvend is. “Zeker niet in een omgeving waarbij de gemeente steeds meer taken wegzet. Een voorbeeld: het eigendom van de sportvelden is overgegaan van de gemeente naar de verenigingen. De verantwoordelijkheid van vrijwilligersorganisaties neemt daardoor toe, dit geeft druk op besturen en vrijwilligers en is bedreigend voor de aanwas van nieuwe vrijwilligers. Ik vind het dan ook heel goed dat er ieder jaar ruim een week aandacht is voor onze vrijwilligers. Vrijwilligers, bedankt!“

‘Zorgen voor een ander is bijzonder’

De wethouder praat vol lof over mantelzorgers. “Je zorgt voor iemand omdat je van hem of haar houdt. Over mantelzorg denk je dan niet na, het overkomt je. Heel bijzonder dat je zoveel zorg aan een ander geeft.” Marcel Reijven ziet ook dat mantelzorgers onder druk staan, omdat soms meer zorg nodig is dan de mantelzorger kan bieden: onmisbaar is vaak de professionele hulp. Reijven: “Ik zie ook druk in de professionele zorg. We hebben elkaar nodig om het systeem op een goede manier in stand te houden. Zorg vraagt veel van je. Buitenstaanders hebben geen idee van wat het betekent om extra zorg te verlenen. Dat wat meestal uit liefde komt, maar veel inspanning kost, verdient waardering en een groot compliment. Ook voor mantelzorgers geldt: dank je wel!”

Aanmelden voor de activiteiten kan tot en met 29 oktober via www.vrijwilligers-bedankt.nl/gemeente/langedijk.