Herdenken

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven en we herdenken de oorlogsslachtoffers. Op deze pagina lees je de verhalen van gesneuvelde militairen uit Langedijk. Elke twee weken in februari en april publiceren we een nieuw verhaal. De datum van overlijden is leidend in de volgorde van publicatie.

 • Cor Groothuizen (1911-1943)

  In 1911 wordt Cor Groothuizen in Sint Pancras geboren en groeit op in een katholiek tuindersgezin.

 • Jan Hoogland Az. (1915 - 1942)

  Na de lagere school werkt Jan van zijn 12e tot 16e bij een tuinbouwer. Maar het akkerwerk trekt hem niet zo. Liever gaat hij varen, de binnenvaart en liefst nog de grotere kustvaart.

 • Pieter Kostelijk (1920 - 1942)

  Pieter is de zoon van brandstoffenhandelaar Jan Kostelijk uit Zuid-Scharwoude, maar dat vak ziet hij zelf niet zo zitten. Het liefst ging hij de zee op, dus naar de marine gaan is dan een logische stap.

 • Dirk Jan Dirkmaat (1916-1942)

  Voordat de Broeker broers Machiel en Pieter Glas zich bij de marine hadden aangemeld, zaten daar uit Broek op Langedijk al twee broers Dirkmaat. Eerst Klaas en later Dirk Jan hadden als mariniers waarschijnlijk wel enthousiaste verhalen verteld. Hun voorbeeld kon daarom voor andere Broekers, zoals de gebroeders Glas, best aantrekkelijk zijn geweest om na te volgen. In dit verband van slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog is het echter met de familie Dirkmaat heel anders gelopen. Die beide broers zaten in mei 1940 nog in Nederland en vochten tegen de Duitsers. Zij konden op tijd naar Engeland uitwijken en bleven in dienst van de marine.

 • Pieter Glas (1917-1942)

  Langedijk begint in de crisisjaren ‘30 steeds armer te worden. Een baan bij het tuindersbedrijf van vader was dan ook niet bepaald aantrekkelijk, vond Pieter Glas. Hij besluit daarom bij de marine te gaan.

 • Machiel Glas (1921 - 1942)

  De familie Glas telt zes kinderen onder wie vijf zoons. Vader Glas heeft een tuindersbedrijf dat maar door één zoon overgenomen zou kunnen worden. Het komt daarom goed uit dat twee zoons een andere baan hebben, een baan bij de Marine. Het is alleen wel zo dat tekenen bij de marine inhoudt dat je in ieder geval drie jaar naar Nederlands-Indië moet, zo ook zoon Machiel Glas.

 • Arie Beemsterboer (1911-1940)

  Na de overgave van Nederland op 14 mei 1940 ontstond de angstige vraag of alle soldaten wel veer veilig thuis zullen komen. Langedijk heeft geluk, alle soldaten keren uiteindelijk terug, op één na: Arie Beemsterboer. Hij overleed op 29 jarige leeftijd tijdens gevechten bij de Grebbeberg.