Over dorpsdichter Ben Wansink

Op verzoek van het college van B&W schrijft Ben Wansink de komende twee jaar onafhankelijk en kritisch over opvallende gebeurtenissen, ontwikkelingen in Langedijk en herinneringen.

Zijn gedichten worden, behalve op deze website, gepubliceerd in ‘Langedijk informeert’, op de Facebookpagina van de gemeente en op de website van Bibliotheek Langedjk, voorzien van een foto door Marjolein Ansink.

Goede doelen

Wansink verdiende zijn sporen als schrijver en dichter ruimschoots. Hij werkte als tiener voor een krant in zijn toenmalige woonplaats Zeist en werd na zijn pensionering columnist van het Langedijker Nieuwsblad. Verder maakte de schrijver twee kinderboeken en een boek voor jongeren over de oorlog. Als dichter schreef hij drie dichtbundels. De laatste twee bundels (‘Mijn levensweg’ en ‘Dichterbij mijn Leven’) schreef hij voor goede doelen, namelijk Save the Children en het dementieproject van WonenPlusWelzijn. De Langedijker maakt voor zijn boeken ook de illustraties. “Schrijven en tekenen doe ik vooral graag tijdens mijn vakanties in Gambia. Daar is het rustig: met mijn benen in het zwembad en een drankje erbij kom ik tot ideeën.”

Niet loslaten’

“Wat in mijn hart zit, dat moet ik kwijt. Ik lig er soms zelfs wakker van. Datzelfde geldt voor tekenen, ik kan het niet loslaten. Soms liggen overal in huis briefjes met tekeningen erop”, vertelt Wansink gedreven. De thema’s liefde en dood hebben zijn voorkeur. “Iedereen houdt van liefde en in het thema dood inspireert mij het afscheid nemen. Tijdens de 4-meiherdenking in Langedijk draag ik daarom zelfgeschreven gedichten voor. Af en toe schrijf ik ze ook voor mensen die een dierbare verloren.”

Zes borden

De Langedijker presenteerde voorheen zijn gedichten in de Sociale Winkel in Broek op Langedijk en hij gaat samen met de bibliotheek dichtworkshops organiseren. Zijn gedichten zijn naar verwachting volgend voorjaar te zien op zes panelen verdeeld over zes locaties in Langedijk. Ze bestaan elk uit acht regels en hebben te maken met de plek waar het gedicht te zien is. Dit project wordt mogelijk gemaakt door Lief Langedijk, Stichting Toeristische Promotie Langedijk en gemeente Langedijk.