Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over de rolemmer met oranje deksel.

Wat mag er in de rolemmer voor plastic, blik en pak?

De rolemmer met oranje deksel is bedoeld voor klein huishoudelijk verpakkingsmateriaal dat gemaakt is van plastic of metaal en voor pakken van bijvoorbeeld zuivel of sap.
Bekijk de volledige lijst.


Wat gebeurt er met het ingezamelde blik en pak?

Lege pakken en blik kunnen heel goed worden gescheiden en hergebruikt. De pakken worden verpulverd en in warm water (van 50°C) gesplitst in drie nieuwe grondstoffen: plastic korrels, papier en granulaat voor aluminium. Hier worden bijvoorbeeld pannen, kranten en plastic flesjes van gemaakt. Het plastic wordt geperst in balen, versnipperd, gewassen en gedroogd. Daarna wordt het verwerkt tot plastic korrels. Eindproducten kunnen zijn: broodtrommels, bermpaaltjes of plastic flesjes. Het blik wordt samen met staal omgesmolten. Het vloeibare staal wordt in profielen gegoten of gewalst in platen, gesneden en opgerold. Hier kunnen weer blikjes, fietsen of zelfs vliegtuigonderdelen en treinstellen van worden gemaakt.


Wat mag er niet in de rolemmer met oranje deksel?

Wat zeker niet in de rolemmer met oranje deksel mag:

 • Verpakkingen met inhoud
 • Piepschuim en tempex
 • Afdekfolie, vijverfolie en landbouwplastic (grote stukken plastic)
 • Gealuminiseerde verpakkingen (chips verpakkingen, wijn- soep en sapzakken, zakken van koffiepads)
 • Doordrukstrips (bv. van kauwgom of medicijnen)
 • Hard plastic zoals emmers, speelgoed en tuinmeubilair
 • Verfblikken
 • Luiers
 • Karton of papier
 • Dekzeil
 • Incontinentiemateriaal
 • Maandverband/tampons


Hoe kan ik plastic, blik en pak beter scheiden?

Een paar tips:
- Als u doorzichtige plastic zakken gebruikt, kan de inhoud beter worden beoordeeld voor recycling.
- Houd er rekening mee dat de rolemmer met oranje deksel alleen bestemd is voor klein huishoudelijk verpakkingsafval.
- Het weggegooide verpakkingsmateriaal moet altijd leeg zijn en, in geval van drinkpakken, platgevouwen met een gesloten dop. Schoon spoelen hoeft niet.
- Wilt u groot verpakkingsmateriaal afvoeren, zoals plastic van nieuw meubilair? Dit kan bij het afvalbrengstation.


Wat kan ik doen tegen stankoverlast?

Rolemmer met oranje deksel:
U kunt stankoverlast voorkomen door de sap- en zuivelpakken helemaal leeg te maken. U kunt het plastic, blik en pak eventueel luchtdicht te verpakken in bijvoorbeeld pedaalemmerzakken, die u vervolgens in de rolemmer doet. 

Rolemmer met groene deksel:
Er zijn verschillende manieren om stankoverlast in het groente-, fruit- en tuinafval, die met name in de zomer kan ontstaan, te vermijden. Een paar tips:

• Laat uw gft-afval zoveel mogelijk uitlekken voordat u het in de rolemmer gooit;
• Verpak uw gft-afval in een krant (dat kan het recyclebedrijf meecomposteren) of in een biologisch afbreekbare zak;
• Leg een oude krant of stro onderin de rolemmers om het aankoeken van etensresten te voorkomen;
• Plaats de rolemmer in de schaduw en laat het deksel met een houtje op een kiertje staan;
• Maak uw rolemmer in de zomerperiode vaker schoon met water en een scheut azijn of water en groene zeep. Gebruik geen chloorproducten, die zijn schadelijk voor het milieu;
• Voeg 'Containerfris', 'Bio-rem' of vergelijkbare producten toe. Deze middelen gaan stankoverlast tegen, zonder dat ze de kwaliteit van het gft aantasten (te koop bij supermarkten, drogisterijen en doe-het-zelfzaken);
• Laat de rolemmer bij langdurige afwezigheid (zoals vakantie) leeg en schoon achter;
• Klimop (hedera) is giftig voor maden. Leg af en toe een tak in de kliko om maden te bestrijden;
• Af en toe een handje zout of kalk in de kliko zorgt ervoor dat maden uitdrogen.

Rolemmer met grijze deksel:
Vooral keukenafval (etensresten en schillen) veroorzaakt stankoverlast in de grijze rolemmer. Dit afval hoort in de rolemmer voor gft (groente-, fruit- en tuinafval).  Ook luiers en incontinentiemateriaal kunnen stankoverlast geven. Als u de gebruikte luiers en incontinentiemateriaal verpakt in luierzakjes (te verkrijgen bij de supermarkt of drogist), voorkomt u stankoverlast. Ook bestaan er luiersystemen die volle luiers vacuüm verpakt om stank te vermijden.


Wat mag er in de rolemmer met groene deksel?

De rolemmer met groene deksel is bedoeld voor huishoudelijk groente-, fruit- en tuinafval (gft) en etensresten. Bekijk wat er bij het gft mag op de website van HVC.
 

Ben ik verplicht om mijn afval te scheiden?

Volgens de Afvalstoffenverordening 2016 Langedijk (artikel 10) mag u de huishoudelijke afvalstoffen niet anders aan bieden dan via het betreffende inzamelmiddel of de betreffende inzamelvoorziening of het betreffende brengdepot . Bovendien is het ‘verboden andere categorieën huishoudelijke afvalstoffen via een inzamelmiddel of inzamelvoorziening aan te bieden, dan de categorie waarvoor dit inzamelmiddel of deze inzamelvoorziening is bestemd’. Dat betekent dat u de inzamelmiddelen (uw rolemmers of ondergrondse container) voor restafval en grondstoffen op de juiste manier moet gebruiken.
 

Vragen?

Heeft nog andere vragen over het scheiden van afval? U kunt contact opnemen met het klantcontactcentrum via telefoonnummer 0226 - 33 44 33. Bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur en op vrijdag tussen 8.30 en 12.00 uur.