Terugblik informatieavond: “Behouden wat goed gaat en verbeteren waar nodig”

“Dank voor uw aandacht en het geduld om naar elkaar te luisteren”, zei wethouder Jasper Nieuwenhuizen na afloop van de informatieavond ambtelijke fusie. “Misschien is uw mening over de ambtelijke fusie gewijzigd, misschien versterkt, maar hopelijk gaat u verrijkt weer naar huis. Ik vond het een fantastische sfeer, boven verwachting.” In het Leescafé van De Binding waren donderdagavond 22 februari zo’n 40 inwoners aanwezig, onder wie raadsleden en ambtenaren van gemeente Langedijk. Het doel van de avond was niet overtuigen, maar informeren.

Ambities en opgaven

Philip van Veller van Bureau Berenschot gaf aan het begin van de avond een presentatie over ambtelijke fusie. Hoe is Langedijk ertoe gekomen om met Heerhugowaard één werkorganisatie voor twee zelfstandige gemeenten te gaan vormen?
Een aantal onderzoeken heeft laten zien dat Langedijk ambities heeft, maar ook opgaven in de komende jaren. De ambtelijke organisatie van Langedijk is te klein en te kwetsbaar om deze uitdagingen in de toekomst aan te kunnen. Van Veller vatte samen wat er in het onderzoeksrapport staat: “We kwamen uit op vier opties: 1) zelfstandig blijven, 2) een regieorganisatie vormen, 3) een ambtelijke fusie, 4) fuseren, opgaan in een andere gemeente. De gemeenteraad heeft in april gekozen voor ambtelijke fusie. Eind vorig jaar koos de gemeenteraad voor Heerhugowaard. Nu ook Heerhugowaard heeft gezegd ‘ja, wij willen wel’ gaan we een businesscase maken. We kijken of die samenwerking haalbaar is. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart zeggen beide gemeenteraden of ze dat plan onderschrijven of niet. Daar staan we nu.”

Wat is ambtelijke fusie?

In de presentatie is uitgelegd wat een ambtelijke fusie is: Langedijk blijft zelfstandig, met een eigen burgemeester, eigen wethouders en een eigen gemeenteraad. Ook de gemeentesecretaris en de griffier blijven van Langedijk. De overige ambtenaren gaan samen met de ambtenaren van Heerhugowaard samenwerken om de twee zelfstandige gemeenten Langedijk en Heerhugowaard te bedienen. De ambtenaren vormen samen een nieuwe organisatie. Die organisatie is van Langedijk en van Heerhugowaard. Alle ambtenaren werken voor Langedijk en Heerhugowaard.

Loketten

Er leefden veel vragen bij inwoners over deze samenwerking. Wethouder Jasper Nieuwenhuizen, die dienstverlening, bedrijfsvoering en financiën in zijn portefeuille heeft, beantwoordde vragen over de loketfuncties. “Onze gemeenteraad heeft er nadrukkelijk voor gekozen de dienstverlening in Langedijk te behouden. De balies en loketten blijven in Langedijk, in De Binding. U kunt gewoon uw paspoort ophalen en ook uw afval wordt gewoon opgehaald. Daarin verandert er voor u niet zoveel.”

Identiteit behouden

Diverse inwoners vroegen zich af hoeveel er van de Langedijker identiteit behouden blijft en de sociale cohesie die zo kenmerkend is. Nieuwenhuizen: “De identiteit en de sociale structuur van Langedijk is uniek. Als deze structuur werkt, dan gooien we dat niet zomaar weg. We behouden wat goed gaat en gaan verbeteren waar nodig. De gemeenteraad van Langedijk blijft het voor het zeggen hebben.”

Aanspreekbaar

Waarom heeft Langedijk besloten tot ambtelijke fusie met Heerhugowaard? Waarom Heerhugowaard en waarom geen bestuurlijke fusie? Nieuwenhuizen: “De gemeenteraad bepaalt. De raad vindt de identiteit van Langedijk belangrijk. Zij hebben gezegd: ‘We willen niet dat die twee gemeenschappen in elkaar opgaan, maar naast elkaar blijven bestaan’. Met bestuurlijke fusie zou je meer afstand hebben tot de inwoner, want dan zou Langedijk in Heerhugowaard opgaan. Nu blijft het bestuur, de raadsleden, de burgemeester en de wethouders, in Langedijk. Ze zijn en blijven voor u aanspreekbaar.”

Lees hier de meestgestelde vragen over de ambtelijke fusie.