Lopend, op de fiets of vanuit een voertuig stemmen

Het is op een aantal locaties mogelijk om uw stem uit te brengen in een drive-through stembureau, waar u bijvoorbeeld met de auto, motor of brommer kunt stemmen.

Daarnaast zijn er een aantal “groene stemstraten” speciaal voor fietsers en voetgangers.

Bij het drive-through stembureau kunnen alle kiesgerechtigden veilig, snel en gemakkelijk in de buitenlucht hun stem uitbrengen. Dit kan zittend vanuit de auto, vanaf een (gemotoriseerde) tweewieler of lopend. Hier zijn speciale stembureaus voor ingericht. In een groene stemstraat kunt u alleen lopend of op de fiets terecht.

Bekijk het overzicht van alle stemlocaties

Alleen in het voertuig of op de tweewieler

Vanwege het stemgeheim is het noodzakelijk dat de bestuurder alleen in het voertuig of op de (gemotoriseerde) tweewieler zit.

Er zijn twee uitzonderingen:   

  • Wanneer de kiezer wegens een lichamelijke handicap hulp nodig heeft bij het stemmen. De kiezer kan dan hulp krijgen van een door hemzelf aangewezen persoon of van een lid van het stembureau. In dit geval mogen er twee mensen in de auto of op de tweewieler zitten: de kiezer en de aangewezen persoon die hulp verleent.
  • Als duidelijk is dat van enige beïnvloeding van een kiezer absoluut geen sprake kan zijn. Bijvoorbeeld een ouder met een kind van 3 jaar. In zo’n geval kan de kiezer hier toestemming voor vragen aan de voorzitter van het stembureau. Als duidelijk is dat van enige beïnvloeding absoluut geen sprake kan zijn, mogen er kinderen in de auto of op de tweewieler zitten.

Stempas en identiteitsbewijs

Net als bij elk ander stembureau is het noodzakelijk om een geldig identiteitsbewijs, de stempas en een mondkapje mee te nemen. Hier wordt vóór het binnenrijden van de stemlocatie op gecontroleerd. Kiezers die de documenten en het mondkapje niet bij zich hebben, worden geweigerd. Zij zullen daardoor de stemstraat moeten verlaten. Dit kan hinderlijk zijn voor andere wachtenden. Controleer daarom van tevoren goed of u alle benodigde documenten bij u heeft.

Bestuurders van een gemotoriseerde tweewieler moeten de helm af zetten zodat de identiteit kan worden bevestigd.