Langedijk en Heerhugowaard gaan samen

De gemeenteraden van Langedijk en Heerhugowaard hebben in principe besloten om per 1 januari 2022 bestuurlijk te fuseren. Als deze fusie doorgaat, worden Langedijk en Heerhugowaard samen één gemeente.

fusiebeeldmerkDoor de fusie komen de huidige dorpen en kernen binnen één nieuwe gemeente te liggen. Elk met eigen kenmerken, cultuur en identiteit. Dit heeft gevolgen voor het profiel van de nieuwe gemeente, bijvoorbeeld op het gebied van cultuur, identiteit, economie, oriëntatie, maar ook op politiek of sociaal terrein. 

Naam nieuwe gemeente

Van 26 november tot en met 11 december konden inwoners van Heerhugowaard en Langedijk een naam bedenken voor de nieuwe gemeente. Uit alle inzendingen is door de namencommissie 6 namen gekozen: Broekerwaard, Dijk en Waard, Geestmerambacht, Heerhugowaard, Langewaard, Langedijk. Inwoners konden tot en met donderdag 16 januari 2020 online hun mening geven over deze 6 namen. Iedere inwoner mocht 1 keer 'stemmen', ter controle vroegen wij u uw postcode in te vullen.

En vanaf dinsdagmiddag 24 december kon u ook met een stemkaart op de volgende locaties uw mening geven:

  • Langedijk: de Binding, De Anbouw, De Geist, Het Behouden Huis en café de Bonte Koe.
  • Heerhugowaard: gemeentehuis, wijkcentrum De Horst, buurthuis De Ezel, buurthuis de Hoeksteen, buurthuis de Deel, wijkcentrum De Zon, dorpshuis De Noord en buurthuis De Link.

Stemmen kon tot en met donderdag 16 januari. 

Herindelingsontwerp 

Op dinsdag 8 oktober 2019 hebben beide gemeenteraden ingestemd met het herindelingsontwerp. Het herindelingsontwerp stelt de gemeentebesturen in staat de voorbereidingen op de fusie verder uit te werken en de contouren van de nieuwe gemeente te schetsen. U kon het herindelingsontwerp Langedijk en Heerhugowaard van woensdag 9 oktober 2019 tot en met donderdag 12 december 2019 inzien op de volgende locaties (tijdens de gebruikelijke openingstijden):

  • Gemeente Langedijk, Bosgroet 2, Zuid-Scharwoude
  • Gemeente Heerhugowaard, Parelhof 1, Heerhugowaard

Ook kunt u de digitale versie van het herindelingsontwerp van gemeenten Langedijk en Heerhugowaard bekijken.

Planning

Het herindelingsontwerp gaat in 2020 naar de provincie. Met een advies van de provincie gaat het dan rond de zomer in 2020 naar de rijksoverheid. Na de zomer van 2020 volgt een procedure bij het rijk die duurt tot november 2021. Naar verwachting zijn er dan op 24 november 2021 verkiezingen in Langedijk en Heerhugowaard voor de nieuwe gemeente. Tijdens deze verkiezingen wordt er gekozen voor een gezamenlijke gemeenteraad.

Terugblik: in gesprek met u

Beide gemeentebesturen willen graag weten wat voor u belangrijke onderwerpen voor de fusie zijn. In maart en april van 2019 zijn daarom verschillende bijeenkomsten in de kernen georganiseerd en teams met onder andere raadsleden zijn de gemeenten ingegaan om te vragen wat u belangrijk vindt. U kunt hier de sfeerverslagen van de bijeenkomsten lezen. Ook kon u uw tips, zorgen en ideeën kwijt op de speciaal daarvoor ingerichte website langedijkenheerhugowaard.nl. Uw inbreng vormt de basis van het herindelingsontwerp.

Ambtelijke fusie vanaf 2020

Sinds 1 januari 2020 werken de ambtenaren uit beide gemeenten in één gezamenlijke werkorganisatie, de Werkorganisatie Langedijk en Heerhugowaard. Dan is de organisatie gefuseerd, maar hebben zowel Langedijk als Heerhugowaard tot januari 2022 nog wel een apart college van burgemeester en wethouders en een eigen gemeenteraad.

Voor inwoners verandert er met de ambtelijke fusie eigenlijk nog niks. Langedijk houdt haar publieksdienstverlening in De Binding in Zuid-Scharwoude. Voor Heerhugowaarders blijft dat het gemeentehuis aan de Parelhof. Het afvalbrengstation in Oudkarspel en in Heerhugowaard blijft ook zoals het is.

Vraag en antwoord

De gemeente verzamelt alle vragen over de fusie die in beide gemeenten leven. De belangrijkste vragen mét antwoorden vindt u op onze vraag en antwoord pagina. Als inwoner van Langedijk mailt u uw vraag naar fusie@gemeentelangedijk.nl. Per post kan vanzelfsprekend ook (postbus 15, 1723 ZG Noord-Scharwoude).

Contact

Vragen, tips, ideeën of zorgen over de fusie? Neem contact met ons op door te mailen naar fusie@gemeentelangedijk.nl of te bellen naar ons Klantcontactcentrum: 0226 - 334433.